На півострові почалася "русская" педагогічна революція, кажуть фахівці, та додають, що це відбувається за найкращими радянськими традиціями на політінформації, де будуть розповідати про те, що Крим завжди був російським.

Кажуть, що Крим перейшов в "рідну гавань". Але стало гірше. Я шість років вчився в українському класі і зараз дуже складно на російській,
— говорить школяр Мемет.

Школяр Ахмет також каже, що з українського класу перейшов в російський.

До анексії у Криму працювали 7 українських, 15 кримсько-татарських і майже 600 російсько-мовних шкіл, але спочатку цього навчального року зі шкільної програми вилучили уроки української мови, а вчителів ще влітку або скоротили, або терміново перепрофілювали на інші предмети.

Коли були в складі України, звичайно було краще. Предмети помінялись,
— зазначив студент Раїм.

Місцева так звана "влада" не припиняє наполягати, що російська освіта за своїми стандартами краща та прогресивніша. Та не всі фахівці з цим згідні. Так, наприклад, підручники для восьмих класів з "Історії Росії" чи "Всесвітньої історії" – ці підручники не тільки були надруковані нашвидкуруч, але й деякі історичні факти в них або зменшені або взагалі видалені, — розповідає кримський історик педагог Гульнара Абдулаєва.

За її словами, таку імперію як Австро-Угорщина, росіяни в своїх підручниках називають "Федерацією", а про таку значну подію, як Кримська війна, в якій Росія зазнала ганебної поразки, в підручнику є лише декілька слів.

Росія — це така країна, яка любила переписувати історії всіх народів і, нажаль, ми зараз незахищені від цього,
— наголосила Абдулаєва.

"Що стосується підручника "Історії Росії" — Кримська війна мене дуже здивувала, тому що підсумки війни ми всі чудово знаємо — Росія програла в цій війні, програла на цілих двадцять років. Їм заборонялось мати флот, щось будувати, та й взагалі — будь-які дії на Чорному морі. Росія понесла великі втрати", — розповідає кримський історик педагог Гульнара Абдулаєва.