Книга обсягом у 550 сторінок видана для безкоштовного розповсюдження серед вчителів історії в школах і вишах Севастополя і, можливо, інших міст Криму.

Про це повідомили в громадській організації "Об'єднання патріотів Севастополя", яка виступила замовником публікації книги.

Фактично, це збірка матеріалів, присвячених вкрай болючим для України темам: Організації українських націоналістів та її бойового крила - Української повстанської армії.

Творці книги стверджують, що запропоновані в цій книзі матеріали унікальні тим, що в їх основу покладено максимум архівних джерел при мінімумі оціночних суджень.

У книзі представлені матеріали про те, як радянські органи безпеки боролися з ОУН у 1939 - 1941 роках, а також про найскладніший період протистояння і про заходи, вжиті у 1944-1945 роках для ліквідації ОУН-УПА.

"Не менш важливим є матеріал, який спростовує міф про переодягнених НКВСників. Цей міф був розтиражований націоналістичними фахівцями з міфології, які стверджували, що з метою дискредитації УПА співробітники НКВС перевдягалися в їхню форму і під виглядом боївок УПА грабували і вбивали місцевих жителів", - розповіли видавці.