"Сьогодні дуже багато ризиків на шляху до Вільнюського саміту. І ми виходимо з того, що відповідальні політики повинні зробити все, щоб виключити виникнення ситуацій, які поставлять під сумнів підписання договору. Ми, кримські татари, сьогодні свідомо не загострюємо постановку вимог до влади, не рефлексуючи на моменти, які виглядають провокаційно і в іншій ситуації отримали б різкі відповідні кроки з боку меджлісу", - розповів Рефат Чубаров в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

Він сподівається, що листопадовий саміт у Вільнюсі закінчиться для України очікуваним результатом. Для керівників України, на думку Чубарова, підписання асоціації з ЄС буде новим Рубіконом.

Не хотілося б, звичайно, щоб шлях до членства в ЄС був таким же довгим, як у Туреччині, але те, що ми реально віддалимося від іншого центру впливу - це стовідсотково. Тому підписання Угоди для мене означає, що ті методи і та риторика, які сьогодні "панують" у Москві, у нас будуть менш вірогідні. А це вже шанс на встановлення нового типу діалогу з владою, в тому числі, на рівні Криму, - сподівається голова Меджлісу.

Без такого кроку, як вважає Чубаров, проблематика багатьох питань лише загостриться. Вирішувати їх покликаний і Міжнародний форум кримськотатарського народу, проведення якого вже підтримали всі країни-члени ЄС, але поки мовчить уряд України.

Читайте також: Азаров обіцяє зниження цін після підписання Угоди з ЄС

Нагадаємо, на думку колишнього президента України Леоніда Кравчука, Україні потрібно пошвидше "розлучитись" з Росією і зробити свій історичний вибір на користь Євросоюзу.