У людей в руках національні прапори та транспаранти з вимогами. З року в рік вони не змінюються, кримськотатарська спільнота нагадує владі про обіцяні землі, статус мови та відновлення національної топоніміки.

“Кримськотатарський народ досі не реабілітований, а якщо права народу не відновлені і все те, що було скоєно проти нашого народу кваліфікується як геноцид. З точки зору міжнародного права, тому якщо народ не реабілітований, значить геноцид продовжується”, - каже учасник акції Юсуф Джамалідінов.

З тих сумних пір до Криму повернулися понад 200 тисяч татар, ще понад 100 тисяч, що мешкають переважно в Узбекистані, бажають переїхати на історичну батьківщину. В Меджлісі вважають, що держава має сприяти поверненню народу та відновленню його прав. Проте лише силами України це зробити вкрай важко. Проведення всесвітнього форуму кримських татар, який вдруге пройде Криму, надасть цьому питанню світової підтримки.

“Україна одна не в стані вирішити кримськотатарську проблему, не в стані прийняти законодавство, яке б повертало кримським татарам їх права. З іншого боку, Україна не спроможна забезпечити облаштування кримських татар”, - каже заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“Для Криму та кримчан це траурний день, ганебний день сталінського режиму, тієї влади, яка позволила цілий народ депортувати. Це злочин, який не має часових обмежень та границь, це завжди буде пляма на нашій українській землі”, - каже голова уряду Криму Василь Джарти.

18 травня 1944 року з Криму примусово вивезли понад 190 тисяч кримських татар. Радянська влада звинуватила народ у дезертирстві та розправі над партизанами. Людей насильно переселили в Середню Азію, Сибір і на Урал. За різними даними, в депортації загинуло понад 40% кримськотатарського народу. Повернення татар на півострів почалося наприкінці 80-х. Зараз вони становлять 13% населення Криму.