Так називають спеціальний басейн, в якому, окрім водолазів, працює підводний робот. Тут новачки опановують цілий комплекс робіт - рятувальні, зварювальні, будівельні. Мінімальний практичний досвід для водолаза-початківця 24 години під водою.

“Практичні роботи починаються в найпростішому спорядженні, є різні види робіт, які вони повинні зробити. Потім вже більш складні види спорядження: сухі костюми, повнолицеві маски, з гідроакустичним зв'язком, з телефонним зв'язком, ми моделюємо різні види робіт. Якщо вони зробили тут, значить, вони зможуть зробити в будь-якому іншому місці”, - каже водолаз-інструктор Володимир Медведєв.

Особливу увагу при відборі звертають на стан здоров’я.

Ще один іспит для бажаючих стати водолазом - спеціальна барокамера, яку в центрі використовують в навчальному процесі. Саме тут перевіряють придатність людини до професії водолаза. Ця барокамера, кажуть фахівці, нічим не поступається космічним станціям.

“Обладнана шлюзом для подачі їжі, тут є зв'язок, опалення і перехід до сусіднього шлюз. Підводне управління прожекторами, і тут людина може перебувати до трьох діб при проходженні лікувальної рекомпресії”, - сказав викладач навчального водолазного центру Віталій Карвовський.

Центр вже випустив перший десяток водолазів, наразі професію опановують ще більше десяти охочих.

“У силу того, що всі мої родичі і знайомі пов'язані з морем, вони або водолази, або моряки, я теж пішов цим шляхом, щоб не відхиляться від “династії”. Небезпека є скрізь, головне акуратність - якщо вона є, нічого страшного немає”, - каже учень водолазного центру Дмитро Харькін.

В залежності від категорії та класу, опонувати новий фах можна за 1-3 місяці.