Президент країни зранку в цей день відвідав урочистий молебень з нагоди свята. Ближче до обіду на сайті глави держави з`явилося звернення з приводу подій. Окрім висловлення жалю Янукович повідомив, що він за мир.

Прем`єр-міністр України Микола Азаров розпочав засідання Кабінету міністрів в цей день з мантри про злочинців і лише на сьомій хвилині вступного слова сказав, що мертві винні самі.

Протестувальників чиновник назвав купкою екстремістів, терористами і доручив збільшити фінансування правоохоронців з Резервного фонду.

"Беркут", який відстрілював і гамселив людей, зокрема, й журналістів під час виконання своїх професійних обов`язків, мають, забезпечити компенсаціями, вирішити їхні житлово-побутові проблеми та оплатити реабілітацію. На додачу Азаров і решта міністрів дозволили бійцям стріляти в активістів Євромайдану бойовими кулями.

Кабмін взагалі розширив арсенал зброї, яку можна застосовувати проти активістів. Зокрема, водомети, використання яких при мінусовій температурі раніше було заборонене.

Коли правоохоронцям дали можливість застосовувати вогнепальну зброю, то це означає вбивство. Не можна застосовувати водомети, коли температура нижча ніж нуль. Це вважається катуванням, — сказав голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Щоправда, наказ міліції про те, що можна себе не стримувати, був і раніше. Результат - кілька смертей та сотні поранених. Медики, які всю ніч рятували людей на вулиці Грушевського, свідчили, що витягли з тіл загиблих кулю від снайперської гвинтівки Дегтярьова калібру 7,62 мм та пістолетну кулю калібром 9 мм, імовірно від пістолета Макарова.

Активісти також демонстрували гільзи, які залишаються на полі бою.

Медики-волонтери Євромайдану повідомили, що станом на вечір 22 січня число потерпілих збільшилося до п`яти, а поранених вже близько двох тисяч.

Згідною з офіційною статистикою загинули двоє, постраждало - 44 особи. До слова, "Беркут" обстріляв та розтрощив також медпункт на Грушевського.

Навіть важко це коментувати. Навіть у правилах ведення війни є вимога не нападати на медичні частини. Це взагалі перевищення влади та службових повноважень. Міліціонер не може застосовувати насильство, якщо йому не загрожує нічого, — сказав виконавчий директор Української Гельсінської спілки Аркадій Бущенко.

"Сергій Нігоян, вірмен, вбитий за відстоювання прав і свобод України". Портрет із таким підписом товариші загиблого розмістили на вході до наметового містечка.

22-річний Сергій з Дніпропетровщини на Майдані з перших днів. При собі не мав майже нічого. У товаришів залишилися лише документи, штани та куртка хлопця.

Батько Сергія каже, що був проти того, аби син їхав на Майдан, просив повернутися.

Він народився вже тут, взагалі він вірмен за національністю, мабуть. Дала в знаки гаряча кавказька кров, такий запальний був хлопець. Взагалі то ніяких бійок в школі чи ще якихось порушень поведінки за ним не спостерігалось", — розповів директор школи в с. Березнуватівка Василь Пивоваров.

Сергію нібито влучили у тім'я, сонну артерію та легені. Іншим загиблим виявився громадянин Білорусі Михайло Жиздневський, який був членом організації УНА-УНСО.

Михайлу було 25 років, він по національності білорус. З грудня місяця він був на Майдані в Києві і був закріплений за підрозділом УНСО-Майдан. Сьогодні його не стало. Його тіло було викрадене працівниками МВС і ми досі не знаємо, де воно є. Зі слів побратимів, які були біля нього, була рана в серці. І так як наші фахівці подивилися, це все-таки була бойова куля, тобто з металевою оболонкою, — розповів вінницький уповноважений УНА-УНСО Cергій Чумак.

Лікарі, які працюють в міських клінічних лікарнях, уникають відповідей на запитання про причину смерті.

В День Соборності знайшли також закатоване тіло активіста зі Львова Юрія Вербицького, якого днем раніше разом з громадським активістом Юрієм Луценком невідомі викрали просто з кабінету лікаря в одній з київських лікарень.

Тіло Вербицького вже опізнали родичі. Дільничний міліціонер у телефонній розмові з журналістами "Дзеркала тижня" підтвердив, що небіжчика знайшли із слідами катування. Втім пізніше про побої на тілі в міліції говорити не захотіли.

На трупі не було знайдено ніяких слідів видимих насильницької смерті. Принаймні тільки на обличчі були якісь синці. Слідчими Бориспільського району все-таки відкрите кримінальне провадження за статтею 115. Це вбивство. На руках, на одязі були знайдені залишки скотча. Ми припускаємо, що таки людину змогли зв’язати, — повідомив речник міліції Київської області Микола Жукович.

Тим часом, Генпрокуратура хоче кинути за ґрати понад три десятки активістів Євромайдану.

Затриманих студентів і навіть не причетних до акцій протесту громадян нашвидкоруч судять столичні суди. При цьому не допускають адвокатів і не повідомляють про засідання. Столична міліція відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі активістами 46 осіб.

Йдеться про молодиків які організованими групами трощили автомобілі та вітрини у центрі києва молотками та палицями і були затримані і знешкоджені активістами Автомайдану напередодні.