Таку думку висловили журналісти британського видання The Economist.

"Угоди, укладені між Росією та Україною, російські та західні ЗМІ називають новою перемогою Володимира Путіна та черговою поразкою Заходу", - зазначає видання.

Журналісти припускають, що, імовірно, Президент України ніколи не збирався підписати угоду з ЄС.

Читайте також: Кучма не виключає, що між Януковичем і Путіним є домовленості

"Однак, придивившись, і "перемога" Путіна (після домовленостей у Москві 17 грудня), і "програш" Європи, здаються менш очевидними. Ймовірно, Янукович ніколи не збирався підписати угоду з ЄС. Прикидаючись, він міг укласти угоду з Путіним, який погодився надати гроші без зобов'язань Януковича приєднатися до Євразійський митного союзу", - зазначає видання.

The Economist зауважує, що ані Янукович, ані Путін, ані лідери ЄС не врахували можливої реакції українців, які вийшли на вулиці за останній місяць.

Читайте також: Янукович боїться вільних журналістів і незалежних слідчих - і більше нікого, - експерт

"Обурені тим, що Янукович торгує майбутнім країни заради власної вигоди, вони ще більше повстали, коли він використовував насильство щодо студентів. Після марної спроби Януковича очистити вулиці 11 грудня, барикади стали вищими, дух на Майдані став більш рішучим, а розкол всередині української еліти став більш помітним. Криза перетворила Януковича на кульгаву качку", - зазначає видання.

Крім того, у статті зазначається, що політика Путіна, який поставив собі за мету відродити Радянський Союз, не виглядає надто вдалою.

Видання впевнене, що "отруйна антиукраїнська пропаганда на державному телебаченні", призначення "скаженного антизахідного та антиукраїнського пропагандиста" Дмитра Кісєльова главою нового уряду інфослужби РИА Новости, що "є ознакою деградації режиму", допоможе відштовхнути Україну від Москви.

Нагадаємо, поки Євромайдан готував чергову масштабну акцію протесту, Віктор Янукович 17 грудня підписав у Москві низку стратегічних документів.