Без контролю

До 2011 року, аби здати новобудову в експлуатацію, потрібно було зібрати кілька десятків підписів та дозволів. Тепер достатньо заповнити лише одну декларацію із даними про готовність об`єкта. Достовірність цієї інформації не перевіряють, бо це не передбачено законодавством.

Перевірити якість та безпечність новобудов неможливо, - визнають у Архбудінспекції, і покладатися доводиться лише на совість забудовника. Також завдяки новому законодавству скасовано і ліцензування будівельних фірм. Тобто будувати житло може ледь не кожен українець, аби лише гроші були. Довести ж несумлінність забудовника - завдання не з легких.

Перевірка робиться лише у виключних випадках. Такими випадками є звернення фізичних чи юридичних осіб. Виявлення інших відомостей, звернення правоохоронних органів. Якщо звернень немає, то провести такий захід з точки зору закону – не є можливим, - пояснює начальник управління дозвільних процедур Держархбудінспекції України Олександр Сергієнко.

Нема контролю - процвітає халтура. От і починають забудовники, - переконує будівельний експерт Іван Салій, обдурювати інвесторів та покупців квартир - використовувати неякісні дешеві матеріали.

Будматеріали дешеві, а от ціни на квартири все одно захмарні. Президент Національної спілки архітекторів Володимир Гусаков каже: знає із власного досвіду, на чому найчастіше економлять будівельники.

"2007 розпочато цю зовнішню обробку. Зовнішня обробка - це система така була «скан рок», наша вітчизняна. До 12 поверху вдалося це зробити, після цього забудовник став, так би мовити, в позу, всі, - нічого не знаю, переходь на дешевшу систему", - говорить президент Національної спілки архітекторів України Володимир Гусаков.

Наслідки будівельної економії

Минулого тижня горіла 25-ти поверхівка на вулиці Гетьмана у Києві. Вогонь пошкодив облицювання будинку від 2-го до 20-го поверху.

Пожежа сталася вже 4 за ці два роки. Матеріали використані, пінопласт у фасаді, а він дуже горючий, - пояснює мешканець будинку Вадим.

На щастя, в цій пожежі жоден із мешканців житлового комплексу "Місце мрії" не постраждав.

"Беруть халтурний пінопласт, штукатурять, покривають і таке інше, і з точки зору збереження тепла – воно відповідає нормативам. З точки зору, що ми будуємо на віка або хоч на кілька десятиліть – не відповідає. Слід усвідомити, що сам пінопласт – ну 10-15 років. А потім – ми ж не звикли ремонт робить, а вже треба замінювати", - пояснює представник Всеукраїнського союзу виробників будівельних матеріалів та виробів Іван Салій.

Втім дозволи на експлуатацію у житлового комплексу, який уже вчетверте горить, таки були.

Житловий комплекс на Шулявці ввели в експлуатацію ще за старим законодавством. Відповідно, пожежну безпеку на об`єкті перевіряло Міністерство з надзвичайних ситуацій - звідти і дозволи, і підписи.

Втім такого міністерства нині вже немає - МНС ліквідували наприкінці 2012 року. Натомість на його базі створили Державну службу з надзвичайних ситуацій. Нове відомство, згідно із Законом, такі перевірки вже не проводить.