Сьогодні про них уже знімають фільми, а рік тому вони почали писати нову сторінку історії України. З перших днів російської окупації тисячі чоловіків пішли у військкомати. Перший добровольчий батальйон сформували бійці Самооборони Майдану. Згодом він отримав ім'я генерала Кульчицького.

Коли стало очевидно, що армії із сепаратизмом не впоратися, влада почала формувати батальйони на основі Нацгвардії. Але охочих захистити Батьківщину виявилося значно більше – тож кількість формувань зросла. Нині їх понад тридцять.

"Та влада не поспішала надавати добровольцям зброю", – каже боєць "Донбасу" Чуб. Він потрапив у полон під Іловайськом. Сьогодні пригадує, як майже голіруч заходив до Слов'янська.

Читайте також: Бойовики знову інтенсивно обстріляли Піски, — штаб АТО

Вони поїхали на фронт першими, а влада лише зараз почала визнавати їх учасниками воєнних дій. Парламент схвалив законопроект про добровольчі формування, який ще має доопрацювати Кабмін. Тож, хтось оббиває пороги чиновників, аби довести, що воював, а хтось – накопичує образи на систему.

Згодом народна любов подекуди змінилася на гнів. Героїв-добровольців почали звинувачувати в анархії та непідконтрольності Генштабу. Через випадки мародерства розформували батальйон "Шахтарськ" перепало й "Айдару" – його бійців не раз підозрювали у свавіллі на Донбасі. Та добровольці кажуть – стали заручниками чорного піару.

Зараз непідконтрольними ЗСУ залишаються два батальйони – ДУК "Правий сектор" та ОУН.

Тим часом, влада має вже думати – що робити із добровольчими формуваннями після закінчення війни. Адже патріотично налаштовані бійці довели: зі зброєю в руках – вони велика сила.

Зазначимо, Президент України Петро Порошенко підписав закон, який регулює деякі питання соціального захисту, зокрема, демобілізованих під час особливого періоду громадян.