Столицею керує призначений президентом голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов. Саме він є основним претендентом на посаду міського голови від влади і не приховує наміру зайняти цю посаду.
В силу свого призначення, Олександр Попов підзвітний не міській громаді, а центральній виконавчій владі – Президентові та Уряду. Тож, саме на їхню позитивну оцінку його дій під час "снігового колапсу" в місті та ліквідації наслідків голова міськадміністрації і розраховує.
Минулого тижня президент призначив у столиці нових голів районів. Солом’янський район очолив регіонал Максим Луцький, Святошинський – Юрій Бондар, а Голосіївський – Юрій Курінний. Максим Луцький керуватиме районом, в якому під час останніх парламентських виборів його підтримали лише 21% виборців.
Під час парламентських виборів регіонала Максима Луцького неодноразово звинувачували у незаконній агітації, підкупі виборців та тиску на студентів Національного авіаційного університету.
Нові керівники Голосіївського та Святошинського районів столиці – Юрій Бондар та Юрій Курінний, а також Анатолій Голубченко, який виконує обов’язки першого заступника Олександра Попова, – вихідці з Донеччини.
Нові районні керівники мають забезпечити на виборах київського мера перемогу Олександра Попова, - впевнені експерти.
Тим часом, експерти не виключають, що після снігового колапсу в столиці Партія регіонів може відмовитись від кандидатури Олександра Попова і шукати іншого претендента на посаду мера Києва.
Партія регіонів залишається в Києві непопулярною. Жодному з її висуванців не вдалося отримати підтримку киян під час минулорічних виборів до Верховної Ради. Вибори мера та Київради загрожують їй втратою контролю над столицею, – переконані в опозиції.
Ухвалення постанови про призначення виборів Київського міського голови та депутатів Київради було провалене в парламенті саме завдяки регіоналам. Вони вимагають в Конституційного суду роз’яснити: чи можуть місцеві вибори в українських населених пунктах проводитись не одночасно. Рішення суду може дати підстави для призначення виборів у 2015 році.
Під час розгляду питання про вибори у Києві опозиція закликала киян на мітинг під стіни парламенту. Однак чисельність його учасників виявилася меншою, аніж розраховували організатори.
Поки влада намагається утримати столицю, відтягуючи час волевиявлення її жителів, кияни не можуть скористатися правом на формування міської влади.