Гірськими мандрівками подружжя захоплюється лише другий рік. Коли почали обирати гіда, звернули увагу на сторінку з гарними фото та цікавими пропозиціями. Там було вказано і про немаленький досвід роботи провідника. Він запропонував 5-дений похід Чорногірським хребтом. Саме ця ділянка – одна з лавинонебезпечних, але гід про це не повідомив і навіть не провів інструктаж перед початком подорожі.

Читайте також: Рятувальники попередили про ускладнення погодних умов: ожеледиця та туман на дорогах

"Мене та мого чоловіка накрило з головою на висоту витягнутої руки. Я не могла навіть рухатись. Гід, чиї послуги надавались для здійснення зимового походу, виявився не професіоналом, а радше аматором", – розповіла туристка Ольга.

Рятувальники, які зустріли провідника, попереджали про лавину небезпеку 4 рівня. Але туристам цю інформацію він так і не передав, вирішив йти далі. Кияни кажуть, коли дійшли до озера Несамовите, стало справді страшно. Декілька хвилин і подружжя опинилось під метровим снігом. Врятуватися вдалось лише завдяки знанням з Інтернету. Провідник Володимир у всьому звинувачує туристів.

Я наказав всій групі зачекати мене, поки я спущусь і перевірю можливість безпечного спуску по даному схилу. В цей момент побачив, як одна із учасниць продовжила рух і з'їхала по схилу вниз. За нею пішов її хлопець, щоб допомогти чи ще щось, а за ними – їхній друг,
– пояснив Володимир Северин.

Підніматися назад вже не було можливості, тому гід прийняв рішення іти небезпечною дорогою.

"Треба розуміти, де дійсно є небезпека, а де можна пройти цілком нормально. Варто оцінювати погоду, можливості своєї групи", – зазначив гід Володимир Колесник.

Нагадаємо, що ДСНС інформувало, що ввечері 20 січня під час спуску поблизу озера Несамовите на горі Піп Іван у Карпатах група туристів зі столиці потрапила в лавину. Людей знесло схилом.