Боєць 17-го батальйону Костя — у нього сьогодні день народження. Вночі бойовики відправили йому "привітання". На щастя, п’ять гранат та кілька мін приземлилось за кілька десятків метрів. Цей блокпост розташовано між Дзержинськом та Горлівкою. Попри перемир’я диверсанти тут — часті гості. Втім, жодного разу їм не вдавалось виконати своє завдання.

Командир роти показує терикон, за яким сидять терористи. Розповідає: до того, як волонтери подарували його підрозділу тепловізор, бойовики дозволяли собі підбиратися на відстань у кілька десятків метрів. Тепер ворог обережніший.

Читайте також: СБУ затримала на Донеччині поплічника терористів

Задекларовану тишу бойовики порушують мінометами та гранатометами. При чому позицій українських військових вони займати не збираються, а просто розважаються. На військовому сленгу це називають — "кошмарити".

Після обстрілів бойовиків біля блокпосту залишаються вирви від АГС, міномету вісімдесятого калібру, а також 120-го, застосовувати який за мінськими домовленостями взагалі заборонено. Такі подарунки, кажуть вояки, не дають розслаблятися. Виняток — лише сьогодні у день народження лейтенанта.

Зенітну установку "Люсю" за час перемир’я застосовували лише раз. Бійці кажуть: бойовики занадто багато собі дозволяли, а "Люся" втихомирює сепаратистів на кілька днів. Бійці передають привіти рідним, кожен — на свою маленьку батьківщину.