"Ми надавали гуманітарну допомогу, брали на лікування поранених українських солдатів. Ми виконали свою обіцянку і у відповідь на прохання надали елементи озброєння... Це була безкоштовна допомога нашій дружній країні", — сказав він журналістам у Брюсселі в четвер.

Разом з тим, на уточнююче питання про вид, тип і кількість одиниць даного озброєння, Олекас зазначив: "Відповіді на ці питання знають українські військові".

Ми переконані, що Україна воює за свою незалежність і європейські, демократичні цінності, і ми повинні допомагати в тому обсязі, в якому можемо,
— підкреслив він.

Говорячи про можливий розвиток ситуації на сході України, Олекас сказав: "Я думаю, що вирішення цього питання буде досягнуто. Тому що економічні санкції діють і в України є і озброєння і прагнення захистити свою територію, і вона отримує допомогу. Я думаю, що в Росії з'явиться розуміння того, що необхідно жити в дружній співпраці зі своїми сусідами, а не вирішувати проблеми військовим шляхом".

Читайте також: Рада ратифікувала Угоду про створення спільної військової частини з Польщею і Литвою

Раніше Олекас повідомляв, що 2015-го року його країна планує надати армії України допомогу у розмірі 43,5 тисяч євро, передавши з армійських складів все, що не потрібно самим литовським військовим.

Нагадаємо, згідно з офіційними заявами, Адміністрація США не планує поставки озброєнь в Україну "в найближчому майбутньому", бо санкції "є найкращим засобом для здійснення тиску на Росію в конфлікті навколо України".

Водночас в оборонному відомстві США вже тривалий час вивчають можливостінадання Україні летальної зброї, і зараз це питання залишається "на столі".

15 американських сенаторів, які представляють обидві партії Конгресу, написали відкритого листа президенту США Бараку Обамі із закликом негайно надати Україні летальну зброю оборонного характеру.