За словами глави уряду країни, це стане можливим завдяки будівництву СПГ-терміналу, п'яту частину якого може профінансувати американська "Cheniere Energy". До 2014 року, коли буде побудований комплекс, ще далеко, і ситуація на ринку газу може істотно змінитися, прогнозують експерти. Про це пише РБК daily.

Будівництво в Литві терміналу скрапленого газу створить конкуренцію газу, що поставляється "Газпромом", дозволивши в майбутньому понизити ціну на російський газ для литовських споживачів. Про це заявив вчора прем'єр-міністр Литви Кубілюс в інтерв'ю литовській радіостанції "Радіо новин". За його словами, "побудувавши термінал в 2014 році, Литва дістане можливість вільно поставляти газ, придбаний не у "Газпрому", всім споживачам. Саме це змусить російського монополіста на 30% зменшити ціну газу для Литви", - упевнений Вільнюс. У "Газпромі" вчора від коментарів відмовилися.

Ослабленню залежності Литви від "Газпрому", який зараз є єдиним постачальником газу в країну, сприятиме ухвалений минулого тижня закон "Про газ", який передбачає розділення функцій постачання і розподілу природного газу. Це означає, що найближчими роками "Газпрому", якому належить 37,1% в литовській газотранспортній компанії "Lietuvos Dujos" (ще 38,9% у німецької E.ON Ruhrgas, решта 17,7% - у держави), доведеться відмовитися від володіння газопроводами в Литві.