Про це повідомляє Delfi.

Міністр оборони Литви Юозас Олекас підкреслив, що комплектація армії недостатня, а професійними військовими залатати дірки зараз неможливо.

За словами міністра призов повернули на 5 років. Це зумовлено, насамперед, зміною геополітичної ситуації.

Ви знаєте про події в Україні,
— сказав Олекас.

Порядок призову буде доопрацьовуватися в найближчі кілька місяців. Призову підлягають чоловіки у віці від 19 до 26 років. Термін служби складе 9 місяців. Перший призов запланований у вересні 2015 року. Обов'язкова військова служба в Литві була скасована 2008-го року.

Крім того, сейм Литви затвердив порядок роботи на випадок війни та надзвичайного стану.

Як відомо, Литва готова підтримувати Україну "всіма засобами". Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічус вважає, що Євросоюз, окрім санкцій проти РФ, міг би в якості тиску політично ізолювати Москву, щоб сприяти врегулюванню кризи в Україні.

Президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що країни Балтії перебувають під реальною загрозою з боку Росії. Регіон уже зазнав нападу, оскільки ведеться інформаційна війна. Водночас командувач військами США в Європі Бен Ходжес вважає, що руки Росії зв'язані війною в Україні, тому агресор найближчим часом не зможе вторгнутися в Балтійські країни або інші сусідні держави, але через кілька років це цілком можливо.