Про це повідомляє агентсво БелТА.

Зокрема, президент висловився з приводу недавньої заборони Россільгоспнаглядом харчової продукції з Білорусі, у зв'язку з нібито виявленою невідповідністю товарів нормам і вимогам, які передбачені законодавством Росії і Митного союзу.

Читайте також: Білорусь відновила митний контроль на кордоні з РФ

Головними факторами, що змусили Москву піти на такий крок, Лукашенко назвав лобізм з боку окремих структур, а також політику.

"Але хіба можна боротися сьогодні з ростом цін і забороняти поставки цієї ж продукції на власний ринок? Чим більше продукції, тим нижчі ціни. Навіщо забороняти? Абсолютна політика, притому дурна і безглузда", - поскаржився Лукашенко.

Плюс політика. Абсолютно переконаний, що це і є політика. Ось ми ввели санкції, а тут ось білоруси до них не приєдналися. Так ми й не обіцяли, що приєднаємося. Нам не до жиру. Що ж ми - приєднаємося до санкцій, коли сьогодні від обвалу на російському ринку їхнього рубля близько мільярда доларів втратили? Буквально за цей проміжок часу. Якби ми не втратили цю валюту, нам би сьогодні було значно легше... Якщо ми введемо санкції, як Росія, ми взагалі голими залишимося. І потім нас ніхто не просив по-людськи: слухайте, давайте ви приєднаєтеся до санкцій, а ми вам допоможемо, якщо ви щось втратите. Такої розмови не було,
- зазначив Президент Білорусі.

Олександр Лукашенко зазначив, що у зв'язку з цим він повинен поставити пряме запитання президенту Росії Володимиру Путіну: чого керівництво Росії хоче від Білорусі, чому такі кроки робляться, що стоїть за цими кроками? Він зауважив, що прийматиме леше чесну, відкриту, не брудну політику.

Читайте також: Лукашенко розкручує ЄС, щоб зняти санкції

Він додав, що у зв’язку з цим хотів би поговорити з президентами Росії та Казахстану.

"У нас відбудеться, я думаю, дуже серйозний в цьому плані діалог. Ми не повинні загубити те утворення, якому ми присвятили чимало років. Тому що ми втрьох вистраждали цей союз, який починає працювати з 1 січня. І буде ганьбою для нас, якщо ми власними руками його угробимо. Противників, навіть по цих ось заборонах, у нашого союзу занадто багато. Особливо в Росії. Будемо сподіватися на краще", - підкреслив Лукашенко.

Читайте також: Лукашенко вимагає від Росії розрахунків у валюті

Нагадаємо, раніше Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Президент України Петро Порошенко попросив його про зустріч, яка може відбутися 21 грудня. Крім того, 22 грудня з офіційним візитом Україну відвідає Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

А вже 23 грудня в Москві пройде чергова сесія Ради колективної безпеки ОДКБ за участю президентів Казахстану, Вірменії, Білорусі, Киргизстану, Росії і Таджикистану.