За словами, Максима Луцького, проект нової редакції Закону України "Про вищу освіту", порівняно з чинною, враховує сучасні параметри розвитку вищої освіти, її інтеграцію до європейського і світового освітнього простору. Зокрема, законопроектом чітко визначено, що права державного вищого навчального закладу, передбачені цим Законом, що визначають його автономію, не можуть бути обмежені іншими законами. “Розширення автономії вищих навчальних закладів визначено як головну засаду державної політики у галузі вищої освіти. Передбачено інституційні, академічні та фінансові засади автономії вищих навчальних закладів", - сказав депутат.

Однією переваг проекту документу, наголосив Максим Луцький є і адаптація структури вищої освіти до вимог Болонського процесу, що закладає умови для полегшення визнання за кордоном українських дипломів. “Передбачено і модернізація рівнів вищої освіти – молодший спеціаліст, бакалавр, магістр, а також вводяться рівні доктора філософії і доктора наук”, - додав він.

Максим Луцький також зауважив, що новою редакцією закону, передбачається збільшення термінів навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра до півтора-двох років, а в аспірантурі за освітньо-науковим рівнем доктора філософії з трьох до чотирьох років. Встановлений термін навчання в докторантурі за освітньо-науковим рівнем доктора наук – три роки. “Змінено підходи до типів вищих навчальних закладів та створення філій і навчально-консультаційних центрів, що є важливим для оптимізації мережі вищих навчальних закладів на підставі узагальнених чинників потенціалу вищих навчальних закладів як умови їх розвитку та підвищення якості підготовки кадрів і результативності наукових досліджень”, - сказав народний депутат.