Майор Олександр, кінолог із Черкащини, влітку у зоні АТО пробув майже три місяці. Зараз проходить реабілітацію після осколкового поранення. Ліва рука, працює ще погано — потрібно відновлювати моторику. Оглянули чоловіка провідні ізраїльські медики.

Так делегація заходить у кожну палату, де є пацієнт з воєнними травмами. Зараз постраждалих у шпиталі 68. Ізраїльтяни готові поділитися своїм багаторічним досвідом з надання допомоги таким людям, адже їхня країна у стані війни перебуває майже сімдесят років.

Та щоб давати раду ще краще, вчитимуть наших медиків допомозі при посттравматичних стресах, травмах та реабілітації. Після війни 70% тих, хто повертається, потребують перш за все психологічної допомоги. В шпиталі для прикордонників чекають ізраїльських інструкторів. Ймовірно, згодом і наші медики поїдуть за кордон переймати досвід.

До слова, в Україні пост-травматичний розлад охрестили "донецьким синдромом". Якщо психологи серйозно не займуться демобілізованими — на країну очікує епідемія самогубств.