У 2008-му році рогатинський підприємець Микола Кліщ відчув на собі силу кулака теперішнього голови райради.

"В суді 1-ї інстанції людині дали 3 роки тюрми і міру запобіжного заходу змінили на підписку про невиїзд. В той час, ця людина, громадянин Чорний Юрій Зіновійович, став депутатам від ВО "Свобода" і був обраний головою районної ради", - каже підприємець Микола Жук.

Влада на Рогатинщині повністю належить свободівцям. Свій голова райради, свій міський голова. Попри те, що у місті погані дороги та безліч комунальних проблем, землю не продають, а обдаровують нею місцеве керівництво.

"У 2004 році цей скверик займав всю територію, де зараз огорожа трьохметрова і будинок стоїть. У 2007 році сесією міської ради громадянину Мельнику, тепер Чорний, голова районної ради, віддали цю ділянку під забудову. Скільки людей збиралося, скільки прокламацій було, що це не законно. Нічого не допомогло", - підприємецьскаржиться Михайло Жук.

А цьогоріч рогатинські депутати додали родині Чорних ще сім сотих землі. Раніше, по плану там мав бути сквер. Тепер приватний садок голови райради. Мер-свободівець каже, що сквер для рогатинців там зробити було неможливо, тому й віддали його однопартійцю міського голови.

"Там колись був автопарк. Там територія була сильно замаслена. Там не могло бути скверу в загальному, все було прикрите шаром землі для того, щоб колись там щось збудувати. Воно було в резерві під будівництво по старому генплану", - виправдовується міський голова Рогатина Володимир Гусак.

В Рогатині подейкують, що і про свою рідню міський голова не забуває і пролобіював, аби дружині дали дитячий майданчик, прямісінько біля їхнього будинку. Хоча сам Володимир Гусак такі чутки заперечує.

"При моїх можливостях, я міг собі його приватизувати. Тепер мій сусід, мене не було, я 2 тижні в лікарні лежав, а він взяв висипав тут землю. Я то загородив, може на другий рік, дасть Бог, буде тут гарний майданчик. Кажуть, що ви віддали ту ділянку своїй дружині, от правда. Не правда", - каже міський голова Рогатина Володимир Гусак.

Та не до всіх рогатинців міська рада щедра. У 2002 році сім'я Миколи Василака попросила у дворі свого будинку ділянку для будівництва гаражу. Через санітарні норми відмовили. Згодом, коли пан Василик уже згодився з таким рішенням, ділянку віддали наближеному до мерії бізнесмену для будівництва житлового будинку.

"Пожежна чи якась друга спецслужба, не змогли би сюди заїхати, тому вони відмовили нам за підписом голови міськради пана Гусака. А зараз у зв’язку з тим, що тиск всяких бізнесменів безмежний на Гусака, очевидно, ну звичайно за певні квіти, подяку у виді квітів", - сміється мешканець проспекту Роксолани Микола Василик.

"Сесія попереднього скликання затвердила новий генеральний план і там є зона забудови. Житлової забудови. При будь-яких обставинах я буду користуватися тільки тим, щоб там була зона житлова", - стверджує міський голова Рогатина Володимир Гусак.

Та діям влади, рогатинці уже не дивуються. Кажуть, куди тільки не скаржилися, результату немає. Мешканці переконані, що місцеві очільники, попри те, що "Свобода" декларує свою опозиційність до влади, мають високих покровителів у найвищих столичних кабінетах.