Батько iPhone та iPad помер на 56 році життя. В останні роки він страждав від раку підшлункової залози. Будучи одним із співзасновників компанії Apple, Стів Джобс вивів її на глобальний рівень, зробивши з неї фірму-лідера в області хай-теку.

“Це неначе світ втратив Джона Ленона. Я маю на увазі, що Стів був найвизначнішим бізнес-мислителем. Він вмів придумувати, як зовсім по-новому робити речі. Не просто покращувати те, що ми вже мали, а виготовляти речі зовсім по-іншому”, - каже співзасновник Аpple Incorprated Стів Возняк.

До магазинів та штаб-квартир компанії люди несуть квіти, свічки та яблука - символ Apple.

“Незважаючи на те, що ми знали про хворобу Стіва, це стало несподіванкою для всіх. Це дуже сумно, і з точки зору бізнесу, і технологій, і особисто - ми всі втратили справжнього провидця”, - каже користувач Apple (США, Сан-Франциско).

“Дуже сумно, що він помер. Він був справжнім революціонером для всіх нас. Тому я прийшов сюди цього ранку, аби віддати йому шану”, - додав користувач Apple Ален Нгонго.

Свої співчуття компанії та родині ІТ-гуру висловили десятки світових лідерів, серед яких Барак Обама та Дмитро Медведєв. Останньому, до слова, Джобс у 2010 році під час зустрічі в Силіконовій долині подарував новий екземпляр смартфону iPhone-4. Барак Обама же вшанував пам'ять засновника компанії Apple, назвавши його “великим мрійником і новатором”.

"Іnsanely great" - саме цим улюбленим виразом засновника Apple попрощався з ним Білл Гейтс - одвічний конкурент та водночас друг Стіва Джобса. А у всесвітній мережі одразу ж після сумної новини створили сайт, де 14 жовтня пропонують назвати Днем пам'яті засновника Apple.

Не залишився осторонь сумної події і Голлівуд. Представники кіноіндустрії оголосили, що готуються до зйомок біографії Стіва Джобса. За основу планують взяти книгу Уолтера Ісаксона “In iSteve: The Book of Jobs”. До неї увійшли 40 інтерв'ю із самим Джобсом і більше сотні - з його друзями, членами сім'ї, колегами і конкурентами.

Рак підшлункової залози у Джобса, який згодом вдало прооперували, виявили у 2003-му. У 2008 Джобс помітно схуд, що спровокувало чутки про рецидив хвороби. Два роки тому він переніс операцію з пересадки печінки. Тривала відпустка - і в серпні цього року він вирішує покинути посаду глави Apple.

Стіва Джобса називають людиною, яка вміла вчасно закінчувати свої справи. Після трансплантації печінки він поставив собі за мету проходити на прогулянках все більшу і більшу відстань, і дотримав свого слова. Про свою боротьбу з хворобою Джобс розповів у знаменитій промові в Стенфорді у 2005 році.

“Ніхто не хоче вмирати. Навіть той, хто прагне на небеса, не хоче померти, щоб туди дістатися. Водночас, смерть для всіх нас - кінцева зупинка. Ніхто поки її не уникнув. Так воно і повинно бути, бо смерть - кращий винахід життя. Смерть - причина змін, що очищає старе, щоб торувати шлях новому. Не витрачайте відведений Вам час на те, щоб жити чужим життям, майте сміливість прислухатися до серця й інтуїції. Якимось чином вони знають, ким Ви хочете стати. Все інше - другорядне”, - сказав Стів Джобс на виступі у Стенфордському університеті (2005 рік).

Свою компанію Стів Джобс заснував в 1976 році разом зі Стівом Возняком та Рональдом Уейном. У 85-му він залишив компанію через розбіжності з керівництвом корпорації, втім, згодом повернувся і сам став гендиректором. Нині дітище Джобса є найбільшою ІТ-компанією світу з ринковою капіталізацією понад 300 мільярдів доларів.