Охарактеризувати внесок американця у розвиток ІТ-індустрії, як значний - було б доволі скромно. Адже Джобс не просто щось удосконалював, він створював зовсім нові речі, створював цифровий світ, започаткував новий маркетинг.

“Стів був найвизначнішим бізнес-мислителем. Усі, хто займав високі позиції у світі технологій, погоджувалися, що він вмів придумувати як зовсім по-новому робити речі. Не просто покращувати те, що ми вже мали, поліпшувати попередні версії, а виготовляти речі зовсім по-іншому. І це притягувало людей”, - каже співзасновник Аpple Стів Возняк.

З технічною майстерністю Джобса можуть зрівнятися хіба що його підприємницькі здібності. І чи не найкращий тому доказ - історія компанії Аpple. За 30 років Стів спромігся перетворити гараж свого батька і 1300 доларів у корпорацію, вартістю у 350 мільярдів.

ІТ-гуру один з перших усвідомив величезний комерційний потенціал графічного інтерфейсу. Насправді ж все починалося не так легко. Джобса виховали прийомні батьки, він кинув навчання у коледжі, провчившись там лише півроку, не завжди мав що поїсти та де переночувати.

“Не все було так романтично. Я не мав кімнати в гуртожитку, тому спав на підлозі в кімнатах друзів, я здавав пляшки з під Coca-Cola по 5 центів, щоб купити їжу, і ходив за 7 миль через все місто кожен недільний вечір, щоб раз на тиждень нормально поїсти в храмі кришнаїтів”, - розповідав Стів Джобс (з промови у Стенфордському університеті (2005 рік)).

До відкриття власної справи Джобс готувався в Індії. Там він прийняв буддизм і повернувся у США вже з поголеною головою. Плюс ще кілька експериментів з психоделіками, які Стів назвав одними з двох або трьох найважливіших речей у своєму житті.

В 1976 році на світ з’явилася Apple. Компанія швидко розвивалася і за 10 років вже мала 4000 тисячі працівників. Як не дивно, але імені Стіва Джобса серед них не було. Його звільнили з власної компанії. І це через рік після того, як Apple випустила один із своїх найпопулярніших продуктів - персональний комп’ютер Macintosh.

Непохитна впертість і віра Стіва у свої ідеї призвели до суперечок з колегами і критиками, заробивши йому репутацію жорсткого і прискіпливого керівника.

“В міру зростання Apple ми наймали талановитих людей, щоб допомагали мені управляти компанією, і в перші 5 років все йшло добре. Але потім наше бачення майбутнього стало розходитися і ми, в підсумку, посварилися. Рада директорів перейшла не на мій бік. Тому в 30 років я був звільнений”, - з промови Стіва Джобса у Стенфордському університеті (2005 рік).

Це був сильний удар навіть для такої цілеспрямованої особистості, як Стів. Втратити сенс всього свого життя та ще й на очах у громадськості, випробування не з легких. Та з роками трагедію на той час, Джобс назве найкращим, що з ним могло статися.

“Тоді я цього не розумів, але виявилося, що звільнення з Apple було кращим, що могло статися зі мною. Тягар успішної людини змінився легковажністю початківця. Я звільнився і увійшов в один з найкреативніших періодів свого життя”, - сказав Стів Джобс (з промови у Стенфордському університеті (2005 рік)).

Не покладаючи рук та не вішаючи носа, Джобс знову взявся перекроювати світ персональних комп'ютерів. Його наступна фірма NeXT Computer - удосконалила попередні досягнення Apple. Крім того, за роки поза Apple Джобс купив і сприяв розвитку студії комп'ютерної анімації Pixar.

“Я впевнений, що нічого з цього не сталося б, якби мене не звільнили з Apple. Пігулка була гіркою, але пацієнтові вона допомогла. Іноді життя б'є Вас по голові цеглиною. Не втрачайте віри. Я переконаний, що єдина річ, яка допомогла мені продовжувати справу - було те, що я любив її. Єдиний спосіб робити великі справи - любити те, що Ви робите. Якщо Ви ще не знайшли своєї справи - шукайте. Не зупиняйтеся”, - радив Стів Джобс (з промови у Стенфордському університеті (2005 рік)).

За відсутності Джобса Apple пливла за течією, і навіть ледь не збанкрутувала в середині 90-х. Врешті, в 1996 році компанія оголосила, що купує NeXT Computer, і таким чином Стів Джобс повернувся в лоно заснованої ним же компанії.

Початок третього тисячоліття подарував Стіву і нові успіх, і нові тривоги. У 2001 світ чекала чергова революція від Джобса в світі електронних гаджетів. Apple представила плеєр iPod. У 2007 Джобс звернув свою увагу на стільниковий зв'язок і подарував світу iPhone, а у 2010 - планшетний комп’ютер - iPаd.

Всі три гаджети мали шалений успіх. Та Стів не тільки творив новинки. Він їх ще й уміло презентував. І це при тому, що на людях він впродовж довгих років з’являвся в одному і тому ж одязі: джинсах, чорній кофті та кросівках. Його майстерність переконання і вміння продавати охрестили “полем спотворення реальності”.

“Отже три речі - широкоекранний iPod, революційний мобільний телефон, і гаджет для виходу в Інтернет. iPod, телефон, вихід в Інтернет. iPod, телефон.... вловили суть? Це не три окремі дивайси. Це один дивайс. І ми називаємо його - iPhone”, - сказав Стів Джобс на презентації iPhone на MacWorld 2007.

Джобса вважали чи не найкрасномовнішим бізнесменом сучасності. Жодна презентація, жоден виступ на публіці не минав без його власних цитат і афоризмів. За словами самого Стіва, у бізнесі і технологіях він керувався девізом знаменитого хокеїста Вейна Грецкі.

“Я мчу туди, де шайба буде, а не туди, де вона є або була - ми завжди намагалися так робити в Apple. З самого початку. І так буде завжди”, - казав Джобс (презентація iPhone на MacWorld 2007).

Радість від успіху свого дітища Джобсу доводилося ділити з тривогою за власне здоров’я. У 2003 в нього виявили рак підшлункової залози. Спершу Джобс відмовився від операції, бо не визнавав втручань в людський організм.

Згодом все ж зважився довіритися лікарям і сповістив громадськість про своє захворювання. Влітку 2004 Джобса успішно прооперували. Розмірковування Стіва про життя і смерть знайшли чи не найкраще відображення у його промові перед випускникам Стенфордського університету у 2005 році:

“Пам'ять про те, що я скоро помру - найважливіший інструмент, який допомагає мені ухвалювати складні рішення в моєму житті. Тому що все інше - чужа думка, вся ця гордість, вся ця боязнь збентеження або провалу - усі ці речі падають перед обличчям смерті, залишаючи лише те, що дійсно важливо. Пам'ять про смерть - кращий спосіб уникнути думок про те, що у Ваc є що втрачати. Ви вже голий. У вас більше немає причин не йти за покликом свого серця”.

У грудні 2008 року лікарі виявили у Джобса гормональний дисбаланс. Згодом він переніс пересадку печінки.

“Смерть, мабуть, найкращий винахід життя. Вона - причина змін. Вона очищає старе, щоб відкрити дорогу новому”, - казав Стів Джобс (з промови у Стенфордському університеті (2005 рік)).

У серпні цього року Джобс покинув посаду керівника Apple, але залишився в компанії як голова ради директорів. Про свою відставку Стів оголосив у відкритому листі, в якому подякував всім працівникам компанії за хорошу роботу:

“Ваш час обмежений, тому не витрачайте його на те, щоб жити чужим життям. Майте хоробрість іти за покликом свого серця та інтуїцією. Вони якимсь чином уже знають те, ким Ви хочете стати насправді. Все інше - вторинне”.

ІТ-гуру не стало 5 жовтня. Стів пішов у кращий світ в оточенні сім'ї. Смерть Джобса шокувала світ. Свої співчуття родині покійного висловлювали політичні лідери, відомі бізнесмени, зірки Голлівуду і пересічні користувачі продуктів Apple. Люди несли до магазинів та офісів компанії свічки, квіти та яблука, незмінний символи дітища Джобса.

“Незважаючи на те, що ми знали про хворобу Стіва, це стало несподіванкою для всіх. Це дуже сумно, і з точки зору бізнесу, і технологій, і особисто - ми всі втратили справжнього провидця”, - сказав користувач Apple (США, Сан-Франциско).

Поховали Джобса 7 жовтня. На церемонію запросили лише найближчих друзів. Останній спочинок він знайшов у меморіальному парку Альта Меса, що у Каліфорнії. Місце обрано не випадково. Тут раніше поховали багато відомих діячів IT-світу: зокрема співзасновника Hewlett-Packard Девіда Пакарда. Саме його партнер Волтер Хьюлліт найняв на першу роботу 13-річного Стіва, яка і визначила подальші життєві інтереси Джобса.