За його словами, під люстрацією розуміється, що всі держслужбовці всіх рівнів повинні пройти люстраційну перевірку. Україна, хоч і з запізненням, але проходить цей шлях. Тому що без очищення влади, без вивільнення із державного апарату тих осіб, які були причетні до найбільш масових зловживань правами українців під час режиму Януковича – реформ і руху вперед не може бути.

Процес буде відбуватися в декілька етапів. Ми прийняли рішення, що на першому етапі повинні пройти перевірку вищі посадові особи держави – це Кабмін, міністри, заступники, керівники органів виконавчої влади, кервіники всіх силових структур. на другому етапі пройдуть перевірку кервіники і співробітники обласного рівня. І на третьому етапі пройдуть перевірку, відповідно, працівники районного рівня. Тому нашим рядовим службовцям, які працюють в райдержадміністраціях, в управліннях освіти, медицини чи культури немає чого боятися цієї люстрації, тому що із великою ймовірністю вони не потрапляють під неї, – розповів Петренко.

Позитив цього закону, як повідомив міністр, полягає в тому, що цей закон прописав автоматичні норми, які не дають можливості суб'єктивного впливу того чи іншого службовця, тої чи іншої комісії. Якщо особа потрапляє під ознаки закону по своїй автобіографії – вона підлягає безумовному звільненню.

В цьому законі ми прописали великий блок, який дозволяє із залученням громадськості, по-перше, оприлюднити інформацію про всі доходи та витрати всіх держслужбовців, які проходять люстраційну перевірку. Ця інформація буде оприлюднюватись як на сайтах тих органів, де вони працюють, так і на сайті Міністерства юстиції, — повідомив Петренко.

Щодо люстрації суддівського корпусу, Петренко вважає, що цей закон дає можливість провести майнове очищення суддів, перевірку всіх суддів, оприлюдення їх декларацій, тому що судді й прокурори були окремою кастою, яка завжди приховувала свої декларації. Через механізм майнової люстрації, яка передбачена цим законом, буде перший поштовх, коли найбільш кричущі факти зловживання судової системи будуть виявлені, та ці люди покинуть свою посади суддів.

Читайте також: Петренко пояснив, що заява про звільнення не рятує чиновника від люстрації

Ми маємо амбітний план, що процес очищення влади відбудеться за 3 роки. В України немає багато часу, щоби знову розтягувати цей процес, тому що очищення влади напряму пов'язане із оновленням державного апарату, із новою якістю чиновника, — сказав Міністр юстиції.

Далі – дивіться у відеосюжеті.