Розташоване за 25 км від залізничної станції Надвірна, селище Манява розмістилося в мальовничій гірській ущелині. Тут в лісі на скелі над річкою зберігся старовинний монастир-скит XVII ст. Його заснував виходець із Афону монах Йов Княгинецький. Колись цей монастир був обнесений кам'яним муром, за яким жителі навколишніх сіл ховалися під час нападів турків і татар.

У минулому тут знаходилася бібліотека стародруків. За переказами, сюди неодноразово навідувався один з ватажків опришківського руху Олекса Довбуш.

Вирушите на захід від села - потрапите до Манявського водоспаду. Це один з найвищих та найкрасивіших карпатських водограїв. Розташований він у мальовничій ущелині, серед стрімких гір.

Висота Манявського водоспаду - близько 18 метрів. Нижче та вище за течією є декілька двометрових порогів. До речі, Манявський водоспад має статус гідрологічної пам'ятки природи місцевого значення.

Красива Карпатська природа, чисті гірські річки та повітря, цікаві маршрути для зеленого туризму, святі місця та спокій мають цілющий вплив на кожного, хто хоче відпочити від великого міста. Саме тому Манява приваблює багатьох туристів - і не лише українців.

Зі столиці до Маняви - 610 км, з Одеси потрібно подолати понад 800. Якщо ви починаєте свою мандрівку з Донецька - відстань більш 1200 кілометрів. Найближче зі Львова - 180 км.

Дорога Київ - Житомир - Рівне щойно побудована, звідти можна звернути на Львів або Івано-Франківськ. Далі - на Богородчани та Солотвин. Також є дорога з Надвірної на Солотвин, де на Маняву потрібно звернути у с. Маркове.

На дорогу з Києва та назад повнопривідний та потужний Subaru Forester витратив близько 100 літрів бензину Pulls від АЗК ОККО.

Поїсти можна в трапезній при Монастирі. Дешево, сердито та смачно. Тож бодай на кілька годин можна відчути себе монахом. Середній чек на особу - 20-40 гривень. В меню - юшка та другі страви.

Переночувати в селі Манява можливо лише в наметі просто неба. Для табору тут є спеціально відведені місця. Готель можна знайти неподалік - у Надвірній, Яремче або Івано-Франківську.

Мандруйте рідною країною разом з ОККО та Subaru Ukraine. І відкривайте для себе унікальні куточки України.