Перша жінка прем’єр-міністр в історії Європи. Безперервно протягом 11-ти років вона керувала урядом Великої Британії. Її прем'єрство було найтривалішим у 20-му столітті.

Вона росла у бідній сім'ї. Її батько був продавцем, а мати працювала швачкою. З дитинства дівчина тягнулась до науки. Як результат — отримала стипендію на навчання в Оксфорді. За освітою вона — хімік, і навіть деякий час працювала за професію. Але ще під час навчання Маргарет захопилась політикою і стала членом Консервативної партії. Відтоді розпочалась її політична кар'єра.

Маргарет нелегко було прорватись у велику політику. З неї глузували: мовляв, єдина жінка на виборах, нехай краще займеться сім'єю, адже на той час у неї був молодий чоловік та двійнята-малюки.

Читайте також: Sex, Drugs and Rock'n'roll: лорд розповів про буремні роки Кемерона

Це не завадило стрімкій кар’єрі. Тетчер обралась до парламенту, потім стала міністром освіти і лідером Консервативної партії. У 1979 році очолила британський уряд. В одному з виступів Маргарет різко критикувала радянську владу, і газета "Красная звєзда" прозвала її "залізною леді". Відтоді це прізвисько супроводжувало Тетчер усе життя.

У політиці Маргарет завжди була жорсткою, але справедливою. Вона повністю реструктуризувала вугільну галузь, при цьому назавжди позбавила її можливості впливу на уряд. Тисячі гірників втратили роботу, і через це протестували майже рік, але вона не поступалась. Натомість дала можливість шахтарям освоїти нові професії.

Маргарет Тетчер не стало у 2013 році. Ще за її життя вийшов біографічний фільм "Залізна леді" із Меріл Стріп у головній ролі. За цю роль актриса отримала Золотий Глобус та Оскар.

Автор сюжету — Марта Дуда.