Спеціалісти ж самого Держспоживстандарту обіцяють вже незабаром випустити так званий "довідник споживача", де окремими розділом розмістять назви та найменування продуктів з зафіксованим, або потенційно імовірним вмістом генно-модифікованих організмів.

"МОЗ зараз закінчила розроблення цього переліку продуктів, які потенційно можуть містити ГМО і, звичайно, в цей перелік, він декілька разів у нас заходив на погодження, ми там даємо правки свої, зауваження. Сіль та питна вода туди не увійдуть, тому що вони апріорі не можуть містити молекули ДНК і бути генетично модифікованими", - каже голова Держспоживстандарту України Олег Поволоцький.

Нагадаємо, найбільший вміст модифікованих організмів - у продуктах з сої та кукурудзи. За ними йдуть м’ясні вироби - пельмені, котлети, сосиски, ковбаса. Фіксують ГМО також у крабових паличках, комбікормі, продуктах, що містять крохмаль і навіть у цукерках.

Вирощування будь-яких генетично модифікованих рослин на території України є нелегальним, жодних заявок на ввезення таких рослин для вирощування офіційно не надходило, заявляють в Міністерстві охорони довкілля. Втім, за неофіційними даними, з усього об’єму посівів модифікована соя складає 60-70%, кукурудза - 10-20%.