“Росія оголосила про те, що вони вже втретє перенесли введення попередньої оплати за російський природній газ і фактично перенесли відключення. Росіяни зробили нам пропозицію щодо зменшення ціни на газ на 100 доларів так званою скидкою. Я зразу хочу офіційно заявити, що ми ці російські пастки знаємо. Скидка встановлюється рішенням уряду РФ і знімається рішенням уряду РФ”, сказав Яценюк, відкриваючи засідання уряду.

Прем’єр-міністр зазначив, що Україна в газовому питанні залишається на тих позиціях, на яких стояла раніше. А саме – уряд вимагає в РФ змін до контракту, у якому має бути вказана “ринкова, а не базарна” ціна на російський газ. За словами Яценюка, ринковою є ціна у розмірі 268 доларів за тисячу кубометрів газу.

Тому наша пропозиція була, є і залишається незмінною: зміни до контракту. Якщо газ – це політична зброя, тоді зрозуміло, що політична зброя у руках російського уряду. Якщо газ, як у всьому світі, - це товар, то ми, значить, торгуємо на підставі контракту, а не на підставі того, подобається Росії український уряд чи не подобається. У нас, м’яко кажучи, набагато більше питань до російського уряду, ніж навпаки,
- заявив Яценюк.

Він також додав, що Україна готова "закрити всю заборгованість за відповідною ринковою ціною".

"А всі ці пастки і гачки, які Росія хоче знову запропонувати Україні, щоб знов нас тримати, - це не прийнятно. Ми двічі на ті самі граблі не наступаємо", - зазначив глава українського уряду.

Нагадаємо, глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Росія не буде вводити сьогодні режим передоплати з постачання газу для України, термін введення даної міри перенесено на 10-ту годину 16 червня.