Про такі плани розповів міністр енергетики України Володимир Демчишин в інтерв'ю журналу "Фокус" (№7 від 20.02.2015).

"Ми готуємо план з приватизації шахт, перший крок буде немасовий — з молотка для проби піде кілька підприємств", — ділиться планами колишній інвестиційний банкір, який прийшов на міністерську посаду в грудні 2014-го.

З метою економії державних коштів вже в 2015 році міністерство має намір звільнити 10 тисяч шахтарів та енергетиків. З 35 шахт, які перебувають у державній формі власності, до закриття найближчим часом готується 5. "Ще 7 законсервуємо в цьому році. 20% людей необхідно скоротити. Це 10 тисяч людей з 52 тисяч шахтарів", — цитує міністра журнал.

Володимир Демчишин не уточнив, що робити звільненим шахтарям і їх сім'ям після звільнення, адже робота на шахті — єдине джерело їхнього доходу та існування. Також міністр не розповів, які компенсації в результаті закриття і консервації вугільних підприємств отримають вугільники, чи зможуть вони знайти нову роботу, чи узгоджені такі дії з профспілковими організаціями, чи повідомлена про жорсткі реформаторські плани Міненерго місцева влада, оскільки в ряді регіонів країни вугільні підприємства залишаються містоутворюючими.

Нагадаємо, у вугільній галузі України склалася кризова ситуація. Галузь цього року позбавили державних дотацій, пільг і надбавок, підвищили податки на зарплати і пенсії. Частина шахт вже припинила свою роботу, на працюючих шахтах введено скорочений робочий тиждень. Заборгованість перед шахтарями за поставлене вугілля становить близько 1 млрд. грн., заборгованість з зарплати — більше 0,5 млрд. грн.

28-29 січня вугільники провели масові акції під стінами Кабміну і міністерства енергетики. Вони вимагали повернення державної підтримки, погашення боргу по зарплатах, звільнення міністра енергетики Володимира Демчишина. Робоча група для вирішення проблем шахтарів, створена розпорядженням прем'єр-міністра і очолювана Демчишиним, повинна була 2 лютого представити узгоджений всіма сторонами проект меморандуму, проте досі цього не сталося.

На 17 лютого борг по зарплаті шахтарям за 2014 рік погашений лише на 50%.

26 лютого, в день розгляду парламентом закону про внесення змін до держбюджету України на 2015 рік, трудові колективи, які входять до Профспілки працівників вугільної промисловості України, мають намір пікетувати будівлю Верховної Ради. Шахтарі хочуть домогтися поновлення держфінансування галузі та повернення пільг. Їхні вимоги підтримують 23 народних депутати, які увійшли в міжфракційне депутатське об'єднання "Захистимо вугільну галузь".