"22 червня 1941 року гітлерівські війська вторглися на нашу землю, якій судилося надовго стати центром кровопролитних оборонних боїв і наступальних операцій. Україна у роки Другої світової війни зазнала колосальних людських втрат. (…) Минуло багато десятиліть, але смертельний подих війни відчувається знову. Схід України став ареною бойових дій, гинуть люди. Ми повинні рішуче та негайно відновити мир у державі", — йдеться у зверненні президента, оприлюдненому на його офіційному сайті.

Водночас, він акцентує, що драматичні події останніх місяців підтвердили одвічну істину, яка мовить, що народ сильний у час єднання.

Так було під час жорстокої боротьби з нацистами, так має бути і нині. Перед реальною загрозою, яка виникла, маємо ще більше згуртуватися й убезпечити свій історичний вибір, захистити наше право вільно жити на своїй Богом даній землі. Висловлюю щиру подяку військовослужбовцям, правоохоронцям, добровольцям, усім небайдужим громадянам, які стали на захист миру, суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. Наш народ переміг у Другій світовій війні і тому я впевнений, що як переможці ми з гідністю пройдемо суворі випробування й тепер,
— сказав Порошенко.

Глава держави висловив упевненість, що завдяки усім загиблим за свободу України у нашій державі обов'язково настане спокій та мир.

Відомо, що сьогодні, 22 червня, о 12:00 Петро Порошенко візьме участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих у зв’язку з Днем скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні (площа Слави у Києві).

Нагадаємо, вчора ввечері, 21 червня, Петро Порошенко звернувся до українського народу й розтлумачив ініційований ним мирний план.

Зокрема, він заявив, що Збройні Сили України завершили "наймасштабнішу військову операцію в новітній історії країни" й наголосив, що "у нас тепер достатньо і сил, і політичної волі для того, щоб завдати вирішального удару по незаконно озброєних формуваннях".

Також Порошенко заявив, що навіть після оголошення припинення вогню, українським військовим не заборонили стріляти у відповідь, і це "мають затямити усі незаконні збройні формування". У свою чергу, він готовий до розмови і з тими, "хто схибив, хто помилково став на позиції сепаратизму", але не із терористами.