Терористи нахабно відбирають майно у людей. Тож у Мін'юсті вирішили перестрахуватися і відрізали донецьких нотаріусів від українських держреєстрів. Аби крадене не могли оформити юридично. А такі прецеденти вже були.

Тож тепер жителі Донецька не можуть укласти й елементарних угод – оформити заповіт чи продати квартиру. Натомість відкритим залишається доступ до реєстрів бланків та довіреностей. І це теж може бути юридичною шпариною для зловмисників. Адже правники кажуть: за нотаріально посвідченою довіреністю можна вчинити будь-яку дію. А от перевірити чи добровільно писала людина довіреність і чи не під тиском її оформлював нотаріус – неможливо.

В свою чергу донецькі нотаріуси запевняють: міністерство володіє некоректною інформацією. Фактів укладання угод під дулами автоматів не пригадують. Усе робили за законом і без тиску. Більше того, анулювати сумнівний договір нотаріус може, звернувшись до Міністерства юстиції.

У Мін'юсті працює гаряча лінія. Тож спірний документ, приміром, довіреність, справді можуть анулювати одним дзвінком.

Реєстри, які відносяться до РАЦС на Сході працюють. Укласти шлюб, зареєструвати народження або смерть на захопленій бойовиками території можна. А от продати-купити майно чи скласти заповіт мешканці Донбасу можуть на території, яку контролюють українські військові.