Деякі українські вчені переконані, що в результаті розробки цього білоруського кар'єра, озера, що знаходяться на території України можуть обміліти і зовсім зникнути. Поміж того, фахівці вважають, що є підстави говорити про порушення Білоруссю ряду міжнародних конвенцій, що забороняють дії, які можуть призвести до негативних змін екології. Білоруська сторона в свою чергу заявляє, що всі ризики від видобутку крейди в кар'єрі враховані і мінімізовані.

Повідомляється, що депутат Верховної Ради від партії "Батьківщина" Віктор Олійник вже направив на ім'я прем'єр-міністра України Миколи Азарова спеціальний запит.

Він переконаний, що для вивчення наслідків цього процесу необхідно створити спеціальну державну експертну комісію із залученням міжнародних експертів-екологів.

До слова, нещодавно між Україною і Білоруссю розгорівся конфлікт, пов'язаний з експортом українського пива, який у 2011 році скоротився на 5,9% до 280,8 мільйона літрів, в першу чергу через різке скорочення поставок пива в Білорусь.