Роз'яснення Міжнародного кримінального суду отримало агентство "Інтерфакс-Україна" у відповідь на свій запит.

У МКС кажуть, що повідомлень щодо України вони ще не отримували, а також зауважили, що на цей час "не мають ніякої юрисдикції над Україною, оскільки вона не є державою-учасником Римського статуту, яким був заснований Суд".

Держава може прийняти рішення ратифікувати Римський статут, який дасть юрисдикцію МКС для розслідування подій, які можуть відбутися після вступу в силу цього Статуту. Держава може також, відповідно до статті 12-3 Статуту, зробити заяву і офіційно подати її на реєстрацію МКС, заявивши про свою згоду на юрисдикцію Суду, в тому числі і щодо минулих подій. При будь-якому розвитку подій, тільки прокурор МКС зробить оцінку підстав для початку розслідування, – йдеться у повідомленні.

Цікаво, що тільки прокурор МКС на підставі зібраних доказів буде вирішувати, проти яких особистостей будуть подані запити на повістки в суд або ордери на арешт.

"Важливо підкреслити, що держава не може попросити МКС переслідувати конкретних осіб", – наголосили представники Суду.

Нагадаємо, депутати Верховної Ради 324-ма голосами вирішили звернутися до Міжнародного кримінального суду з проханням розслідувати злочини проти людства в Україні під час масових протестів, починаючи з 21 листопада 2013 року.