Рейтинг українських державних облігацій, який перебуває нині на "спекулятивному" рівні "B2", спричинений низькою оцінкою економічної потуги держави, яка ґрунтується на низькому рівні ВВП, відносно недиверсифікованій економіці і дуже нестійкому економічному зростанні.

Через брак структурних реформ Україна не може розблокувати свій економічний потенціал, який полягає в сприятливому географічному розташуванні, освіченій і низькооплачуваній робочій силі та наявності природних ресурсів, йдеться в повідомленні. Перспективи ж поліпшення інституційного клімату в країні послаблює погіршення відносин України з Євросоюзом.

Рейтингове агентство оцінює фінансову потугу українського уряду як "низьку". Вразливість України перед різноманітними ризиками оцінена як "висока", а це означає, що до погіршення рейтингу відразу на кілька ступенів може призвести одна-єдина подія. Ризики ж таких подій агентство вбачає і в економічній, і в політичній, і в фінансовій сферах.

Із економічного боку існують серйозні ризики, які стосуються поточного балансу і потреб у зовнішньому рефінансуванні. Ризики політичних подій пов'язані з майбутніми парламентськими виборами на тлі все меншої популярності Президента і владної партії за даними опитувань. Що ж до фінансових ризиків, то банківський сектор лишається нестабільним, а це робить можливим погіршення стану державних фінансів.

Агентство в повідомленні про свій підсумковий річний аналіз нагадує, що востаннє оцінювало рейтинг уряду України 15 грудня минулого року, і тоді погіршило перспективу зміни цього рейтингу зі стабільної на негативну.