Таким чином він відреагував на заяву патріарха Кирила, який планує прибути до української столиці на святкування 1025-річчя хрещення Русі, про те, що він не братиме участі у заходах, де буде присутній Святіший Філарет.

"По-перше – це державно-церковне свято, і участь у святкуванні 1025-річчя буде брати держава і Церква в Україні, при чому і Московський патріархат, і Київський патріархат, і Греко-католицька церква, і Римо-католицька церква, і інші церкви будуть брати участь. Тому, це свято наше, українське. І треба це усвідомлювати, бо мова йде про хрещення Київської Русі, не Московської. Москви в той час не було і тому їм святкувати рано", – заявив патріарх Філарет в ефірі "5 каналу".

За його словами, усі українські церкви, які мають відношення до хрещення, домовилися, що це свято повинно об’єднувати український народ, а не роз’єднувати, тому усі "ми повинні цю подію відсвяткувати разом, всі церкви".

Якщо ж буде святкувати Москва, а Київ, я маю на увазі нашу Церкву, не буде святкувати, то це буде розділення України на дві частини – те, що потрібно Москві: розділити Україну навіть у цьому відношенні. Тому ми перед президентом поставили питання, коли зустрічались усі представники церков, що святкування повинно бути загальне. А потім, після загального святкування, планується в палаці "Україна" зробити урочистий акт, концерт, а потім кожна церква в своїх храмах буде продовжувати своє святкування. І там ми можемо розділятись: Московський патріархат буде святкувати в своїх храмах, Київський – в своїх, Греко-католицька церква – в своїх,
– додав патріарх Філарет.

Святіший Філарет також наголосив, що у палаці "Україна" таки зустрінеться з Кирилом.

"Якби ця зустріч була б, я б йому сказав: пора стати на дорогу правди. Україна – незалежна держава, і в цій Україні згідно православному віровченню, церковним канонам, повинна бути автокефальна церква, помісна церква. Він це знає як богослов, і тому на цю дорогу треба стати, і треба налагоджувати добрі стосунки між українською церквою і російською церквою. Не треба ставити завданням підпорядкувати українську церкву російській церкві, час уже пройшов", – сказав він.

До слова, Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав привітав з обранням Вселенським Архиєреєм Папу Римського Франциска і запросив його його відвідати Україну з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі.