"Сьогодні законопроекту щодо внесення змін до закону про трансплантацію не існує. Є певна концепція розвитку служби, що була розроблена робочою групою спеціалістів-трансплантологів усіх регіональних центрів трансплантації. Це – концепція. Її передали до Верховної Ради для попереднього розгляду, бо жоден законопроект МОЗ не може бути неузгодженим, принаймні на початковому етапі, з комітетом ВР", - заявив Руслан Салютін під час прес-конференції.

Також він додав, що в концепції є два основних моменти - це, зокрема, й норма "презумпції згоди/незгоди".

"Але це не є найголовнішим на сьогодні. Найголовніше, що мається на увазі, - зміна структури трансплантаційної служби. Створення єдиної структури, яка б координувала усі напрямки розвитку служби – від трансплантації органів до трансплантації клітин. Потрібен реєстр потенційних донорів, служба транспланткоординації, ряд спеціальних реєстрів та норм, що мають цивілізовані країни. Ми йдемо по європейському шляху", - зазначив Салютін.

На думку директора Координаційного центру трансплантації органів, такини і клітин МОЗ, сьогодні українська трансплантологія дійшла до точки неповернення.

"Трупної трансплантації в Україні майже немає. Це проблема суспільства, громадських, релігійних організацій, які не пояснюють людям важливість питання", - вважає Руслан Салютін.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що до 15 грудня МОЗ планує провести широке обговорення законопроекту про трансплантацію органів. У міністерстві вважають, що треба змінити чинне зобов'язання брати погодження на трансплантацію у родичів померлого.