Цього року виповнюється 140 років з дня народження оперної прими та 60 років з дня її смерті. З цієї нагоди в столичному музеї книги і друкарства відкрилась виставка, присвячена видатній співачці.

"Вона співала на усіх кращих оперних сценах і зараз, коли ми бачимо тут і оригінальні світлини Соломії Крушельницької, і слухаємо її голос в записі, я переконана, що це багатьох надихає на те, щоб пам’ятати про те, що вже почалася весна, пам’ятати про те, що є у цьому світі любов, що є в цьому світі такі емоції, які можуть нас наповнювати щоденно",- каже директор музею книги та друкарства Валентина Бочковська-Мартинович.

Голос Соломії Крушельницької досі залишається неперевершеним, - стверджують музичні критики. Оперна діва була також талановитою акторкою. Розповідають, що саме драматичний талант української співачки врятував оперу Джакомо Пучіні "Мадам Батерфляй".

"Публіка, критики, мистецтвознавці, музикознавці не сприйняли цього творіння Джакомо Пучіні. Відбувся грандіозний провал цієї опери. І що робить сам композитор, він не здався, він вирішив, що зробить повторну прем'єру, але за участі уже інших співаків, і він сам запросив Соломію Крушельницьку. Друга постановка відбулася і пройшла з великим успіхом. І італійські газети писали про це так, що українка врятувала маленького метелика Джакомо Пучіні", - розповідає директор Музично-мемореального музею С.Крушельницької Ірина Криворучка.

"Вона вирізнялась своїм таким виглядом світової жінки, світової дами, яка побувала в багатьох країнах. І поведінка її така дуже вишукана, з усмішкою на обличчі", - каже внучата племінниця С.Крушельницької Богдана Фільц.

Останні роки свого життя Соломія Крушельницька прожила у Львові. І навіть під час Другої світової війни не покидала оперної сцени.