Як повідомляє Bloomberg з посиланням на офіційного представника однієї з країн "великої двадцятки", ці гроші підуть на збереження стабільності світової фінансової системи при поглибленні боргової кризи в Європі.

За даними Bloomberg, гроші МВФ проситиме в основному у країн, які експортують нафту, а також у великих держав, що розвиваються з великими резервами - Китаю, Бразилії, Росії, Індії. Крім того, значну частину коштів МВФ хоче отримати у Японії. Офіційно про плани по залученню трильйона доларів поки не повідомлялось. Очікується, що переговори з цього питання відбудуться на зустрічі міністрів фінансів "великої двадцятки" в Мехіко наприкінці лютого.

На минулій зустрічі міністрів фінансів "великої двадцятки" в листопаді 2011 року чиновники заявили, що готові надати додаткові кошти МВФ, якщо така необхідність виникне.

Незважаючи на те, що інформація про збільшення фонду поки офіційно не підтверджена, чутки про це вже зробили вплив на ринки. Так, Bloomberg відзначає, що інвестори стали 18 січня скуповувати акції європейських компаній саме на чутках про розширення МВФ. У результаті індекс Euro Stoxx 50 до середини торговельної сесії піднявся на 0,6%. Євро, у свою чергу, зміцнився до 1,2794 долара (більше ніж на відсоток).

Зараз у фонді МВФ залишилося 385 мільярдів доларів. Країни єврозони раніше заявляли, що готові виділити фонду до 192 мільярда доларів.