Так, за словами постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра, гнучкий валютний курс - це вихід для України з проблеми дефіциту фінансів, особливо в умовах поточної економічної ситуації. У Фонді також вимагають від України скасувати вимогу до Нацбанку щодо викупу рекапіталізаційних облігацій протягом 5 днів. Зауважимо, така вимога була прописана в антикризовому законі.

“Оскільки можна говорити про завершення кризи і про те, що завершилася дія антикризового закону, то ми вважаємо, що цю вимогу треба скасувати, тому що вона суперечить засадам незалежності Нацбанку”, - каже постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр.

У Нацбанку переконують, що відповідне рішення розглядалося на останньому засіданні уряду. Зокрема, вирішили, що найближчим часом згаданий закон буде скасовано. Нагадаємо, з літа минулого року згідно з новою програмою співпраці з МВФ Україна вже отримала 3,4 млрд. дол. з запланованого обсягу фінансування у 15 млрд. 100 млн. дол. Третій транш на суму близько 1,5 млрд. дол. мав надійти в середині березня поточного року.

Для цього уряд зобов’язувався до кінця березня запровадити пенсійну реформу, а до середини квітня - підвищити тарифи на опалення для населення на 20% або ввести інші компенсаційні заходи для бюджету. Однак зазначені умови Україна так і не виконала. Тому місія МВФ, яка працювала в Києві в лютому 2011 року, не рекомендувала керівництву Фонду виділяти обіцяний третій транш кредиту.