"Валютний фонд міг би погодитися на плавне підвищення тарифів. Проте в Кабінеті міністрів розраховують на успішний підсумок газових переговорів з Росією, тому на даний момент корекція тарифів небажана", - сказало джерело.

Враховуючи, що природний газ складає близько 70% в структурі тарифу на тепло, його подорожчання на 60% для ТКЕ підвищить тариф на централізоване опалення в середньому на 42%. В цілому зростання вартості газу, тепла і гарячої води може додати до споживчої інфляції до 2,1%.

Крім того, у МВФ наполягають на внесенні коректив до бюджету 2012 року, пропонуючи розраховувати його, грунтуючись на зростанні ВВП в 4%, а не на раніше закладених 5%. "Об'єм номінального ВВП в 2011 році, навіть у разі 4-процентного зростання економіки, буде вище очікуваного і досягне запланованого нами рівня. Тому корекція не потрібна", - заявило джерело. Проте цей аргумент не переконав МВФ.

Джерело також уточнило, що МВФ запропонував збільшити резервний фонд держбюджету з 3 мільярдів гривень до 5 мільярдів, а також розширити прогресивну шкалу оподаткування фізичних осіб. До 2011 року в Україні стягувалося 15% від доходів громадян.