Про це йдеться в заяві МЗС України.

"Українська сторона вкотре наголошує на неприпустимості та протиправності насильницького утримування громадян України, затриманих у травні 2014 року окупаційною владою в АР Крим під надуманим приводом нібито терористичної діяльності, та вимагає їхнього негайного звільнення", обурюється відомство.

МЗС нагадало, що примусове автоматичне надання російського громадянства мешканцям АР Крим є грубим порушенням їхніх прав і основних свобод.

"Безпідставність звинувачень та незаконність перебування під вартою є яскравим доказом того, що О.Сенцов, О.Чірній, О.Кольченко та Г.Афанасьєв, як і народний депутат України Н.Савченко, а також інші громадяни України, що нині проти власної волі утримуються на території Російської Федерації, стали політичними заручниками агресивної політики Росії проти України", - наголошено в повідомленні.

"Закликаємо все міжнародне співтовариство засудити такий демонстративний злочин проти основоположних прав людини та підтримати Україну в її прагненні захистити своїх громадян", - додали у МЗС.

Як відомо, лефортівський районний суд Москви продовжив термін арешту українського кінорежисера Олега Сенцова до 11 квітня 2015 року.

Ще одного бранця Росії, Геннадія Афанасьєва, засудили до семи років позбавлення волі. Таке рішення ухвалив Лефортовський районний суді Москви. Афанасьєва обвинуватили у справі так званих "кримських терористів" спільно із українцем режисером Олегом Сенцовим.