Як повідомили у відомстві, безвізовий режим поїздок для українців терміном до 90 діб діє в Хорватії з 1 квітня до 31 жовтня 2012 року. А до 15 березня 2013 року на термін до 90 діб можна без віз в'їжджати до Македонії. Також на 90 днів без віз можна їздити в Албанію, Аргентину, Бразилію (з метою туризму і бізнесу), Еквадор (за наявності документів, що підтверджують туристичну мету поїздки), Ізраїль, Намібію, Панаму (при наявності документів, що підтверджують туристичну мету поїздки), Парагвай.

Окрім того, можлива безвізова поїздка в Перу на 183 дня (при наявності документів, що підтверджують туристичну мету подорожі). Без віз, але не більше, ніж на 14 діб, можна поїхати в Гонконг.

Візи не потрібні й для поїздок у Молдову, Грузію, Азербайджан, Узбекистан, Монголію, Вірменію, Білорусь, Антигуа і Барбуда, Гватемалу, Нікарагуа, Сальвадор і Свазіленд.

Проте, у МЗС відзначають, що для поїздки в більшість країн екс-СРСР громадянам України обов'язково мати при собі закордонний паспорт. Більше того, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан обмежили перебування на своїй території до 90 діб.

Наводиться й перелік країн, де українці можуть оформити візи в аеропорту після прибуття: Вануату, Гаїті, Джибуті, Домініка (тільки туристична віза), Домініканська республіка (тільки туристична віза), Єгипет, Кенія, Коморські острови, Маврикій, Мадагаскар, Мальдіви, Сальвадор, Свазіленд, Гренада (тільки туристична віза), Мікронезія (тільки туристична віза).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що посол України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв звернувся до ЄС з питання якості видачі віз для громадян України.