"У нас не було принципового наміру саме парафувати Угоду на саміті. Ідея була — оголосити про завершення переговорів", — заявив заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін.

Він підкреслив, що парафування Угоди про асоціацію є технічним процесом, який передбачає візування 1,5 тисячі сторінок нової угоди головами переговорних команд України та ЄС.

"Це не є політичний акт", — підкреслив Клімкін.

Він також повідомив, що саме парафування стане можливим, коли завершиться технічна робота над текстом угоди. При цьому заступник міністра не уточнив, скільки часу може зайняти робота над технічним завершенням тексту угоди.

Павло Клімкін також нагадав, що після парафування Євросоюзу знадобиться щонайменше 5–6 місяців для підготовки документа для підписання, оскільки він має бути перекладений усіма 23 офіційними мовами Євросоюзу.

Як раніше повідомлялось, агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на власні джерела повідомляло, що Президент України Віктор Янукович 19 грудня відвідає російську столицю Москву для участі в засіданні Міждержавної ради Євразійського економічного співтовариства. На 19 грудня був запланований саміт Україна-ЄС.

Згодом МЗС України повідомило, що про візит Януковича у Москву їм нічого не відомо.