Савченко мають звільнити. У Радбезі ООН вимагають відпустити українську льотчицю в рамках Мінських домовленостей "всіх на всіх". Саме цей крок, за словами помічника генсека з прав людини Івана Шимоновича, покаже, наскільки сторони реально готові до миру.

На одноголосну вимогу США, Литви, Франції, Великобританії та інших країн звільнити українську льотчицю російський постпред Віталій Чуркін реагував не надто стримано.

Дипломати стримують емоції, коли говорять про так звані паради військовополонених у Донецьку. Це, кажуть, військові злочини. Цю ж термінологію можна застосувати і до масованих обстрілів мирних міст так, як це було в Маріуполі. На підвладній бойовикам території фіксують тортури, факти ненадання медичної допомоги та зникнення людей.

Попри все, в ООН впевнені — навіть не зважаючи на понад 6 тисяч жертв конфлікту, він ще не перетнув лінію неповернення. Проте, вікно можливостей мирного врегулювання поступово закривається.

Усе через те, що сепаратисти не надто поспішають дотримуватись режиму припинення вогню. З моменту підписання угод в Мінську бойовики понад 750 разів обстріляли позиції сил АТО. Через попирання домовленостей загинуло 64 військових, 341 отримав поранення. Загалом за час конфлікту втрати української сторони перевалили за тисячу.

Один із трагічних прикладів ігнорування мирних домовленостей — наступ бойовиків на Дебальцеве. Фактично оточивши населений пункт терористи піддали його нищівному вогню з артилерії, зриваючи таким чином евакуацію мирного населення.

У радбезі розуміють, що під ударом зараз місто Маріуполь. Спостерігачів ОБСЄ в цьому районі не допускають на передову, зокрема в Широкіне, а на інших територіях, підконтрольних сепаратистам, стикаються із суворими обмеженнями і погрозами. Навіть розправою.

Гуманітарна ситуація на Донбасі також потербує перегляду та кращого фінансування. За даними організації, допомоги потребують 5 мільйонів осіб по обидві сторони фронту.

Чергове засідання радбезу ООН показало — світ підтримує намагання України встановити мир та чудово розуміє, що саме Росія зриває та затягує виконання домовленостей, досягнутих в Мінську. А вже після засідання український представник написав: фактично усі колеги сходяться на думці, що поведінка російської делегації дискредитує Раду безпеки ООН.