Безперервні протистояння та регулярні порушення перемир’я послабили економічні зв’язки між Києвом і Донбасом. Доставити продукти у зону конфлікту стало непросто. Та військові дії зупиняють далеко не всіх постачальників.

Черга з кількох десятків вантажівок вишикувалася біля українського блокпосту поблизу Курахового. Водії чекають, коли військові пропустять їх на територію, контрольовану бойовиками. Продавці скаржаться – закупити товар важко. Та й покупців поменшало.

Дивіться також: З’явилось відео зі штаб-квартири російських найманців у Санкт-Петербурзі

Вільне переміщення людей і товарів ускладнилось із запровадженням посилених заходів безпеки — з січня покинути зону АТО можна лише за наявності перепустки. Військові ретельно перевіряють документи та автомобілі. Адже загроза проникнення диверсантів під виглядом мирних жителів як ніколи — висока.

У Велику Новосілку люди їдуть, щоб оформити перепустки на перетин умовного кордону. Та не всі розуміють — для чого потрібні посилені заходи безпеки. Виготовлення документів вважають зайвим клопотом.

Сюди ж — у Велику Новосілку приїздять і за соціальними виплатами. Щодня люди, які живуть в містах і селах, окупованих сепаратистами, займають черги аби отримати пенсії та допомогу від України. Знявши кошти з банкоматів вони знову повертаються назад — в рідні домівки у зоні АТО.