Терористи цього тижня вдарили вздовж всієї лінії фронту. А після потужних атак ще й заявили, що більше не дотримуватимуться режиму припинення вогню. На жодні переговори з Києвом більше не підуть, аж поки не дійдуть до меж Донецької області.

Найсильніше бойовики вдарили по блокпостах, що на межі з окупованими територіями. Це так званий район Бахмутської траси. Сили АТО змушені були залишити 31-ий блокпост, однак і зайняти його ворогу не дали. Артилерія сказала своє слово.

Читайте також: Боєць пояснив, чому наші війська відійшли з 31 блокпосту

Найближчий блок пост - 29-тий. Його захоплення означало б ще глибшу окупацію регіону. Ворог міг би безперешкодно дійти до селища Кримського, де базується бригада Збройних сил. Та сил і можливостей в українських бійців там є досить, аби стримати бойовиків. Хоча бої запеклі.

Кульмінацією атак на мирних жителів став теракт у Донецьку

Ще одне селище, де не припиняється вогонь, - Піски - це територія на підступах до Донецька. Снаряди накривають всі житлові будинки поблизу. У самому Донецьку прості люди загинули від ворожого снаряду, який влучив у автобусні зупинку.

Читайте також: Донецьк у жалобі: на зупинку, де влучив снаряд, несуть квіти і свічки

Загинули всі пасажири тролейбуса, який в той час там стояв та перехожі. Усього від 9 до 13 людей. Точної цифри Україна не може назвати, оскільки не контролює цю територію. В людей найімовірніше поцілили з меж міста.

Маріуполь почали накривати "Градами". Кількість жертв зростає

Що таке війна вже в повній мірі відчув Маріуполь. Зі східного боку міста житлові райони та місцевий ринок накрили "Градами". Загинуло більше трьох десятків людей і їхня кількість може зрости. Ще сотня - поранені.

ООН підрахувала, що за весь час гібридної війни загинуло 5 тисяч мирних жителів, понад 11 тисяч - поранених. Однак ці цифри можуть бути і заниженими. Найкривавіший період - це, власне, січень.

Лише за 9 днів - з 13 по 21 січня - були вбиті щонайменше 262 людини. Це - "найкривавіший період" з часу оголошення перемир'я 5 вересня. Окрім потужних обстрілів на Донеччині - особливо біля аеропорту - артилерію застосували і в деяких містах Луганщини,
- розповів представник Управління Верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвіл.

Через ситуацію що загострилась на сході Петро Порошенко перервав офіційний візит у Швейцарію. Разом із силовиками він провів кілька нарад. І підкреслив, що сили АТО незважаючи ні на що, тримають позиції, здобувають перемоги у танкових боях, захоплюють ворожі бойові машини і нищать боєприпаси.

З часу укладання Мінських угод терористи збільшили площу контрольованої території на Донбасі приблизно на 500 квадратних кілометрів. У НАТО цю інформацію підтвердили.

Ситуація біля лінії розмежування - недобра. Військові дії зараз там на тому ж рівні, що був до перемир'я, в окремих випадках вони навіть сильніші. Сили, які підтримує Росія, посилили атаки на українські позиції. В деяких місцях вони потіснили лінію зіткнення на захід. Це турбує, - заявив верховний головнокомандувач ОЗС НАТО в Європі Філіп Брідлав.

В РНБО кажуть, що терористи посилили наступ, бо отримали від Росії підмогу

В РНБО кажуть, що терористи посилили наступ, бо отримали від Росії підмогу. І зброєю, і кадрами. Зараз на нашій території - 9 тисяч професійних російських військових. Цього тижня в бік українського кордону з Росії пішли ще й 3 батальйонно-тактичних групи та артилерійський дивізіон. Ворог щодоби отримує 30-40 вантажівок боєприпасів.

З російського боку кордону зосереджена військова техніка, якої раніше ніколи там не було. Так само туди стягнуто 50 тисяч російських військовослужбовців.

На блокпостах поповнюють запаси боєприпасів, стягують живі сили та важку техніку. Між Донеччиною та Луганщиною активно будують третю лінію оборонних споруд. Вони дадуть можливість нашим військам маневрувати і ефективніше давати відсіч ворогу. Сили АТО наразі мають достатньо сил та можливостей, аби втримати ворога та не допустити його вглиб мирної України. Принаймні в цьому запевняють у РНБО.