Лише 6 тисяч з них можуть усиновити іноземці. У переважній більшості – це хворі діти, або діти старшого віку.

Керівник офісу уповноваженого президента України з питань захисту прав дітей Людмила Волинець повідомила, що з 26 тисяч 1,5 тисячі - діти до п'яти років, які мають дуже серйозні захворювання.

11 тисяч виховують у прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу, тому усиновленню за кордон вони не підлягають. Ще 5 тисяч перебувають на обліку для усиновлення менше одного року і тому не можуть бути всиновлені за кордон. 3 тисячам сиріт цього року виповниться 18 років

Зауважимо, щороку американці всиновлюють 30 українських дітей із синдромом Дауна.

"Сьогодні Україна влаштовує у прийомні сім'ї 2,5 тисячі дітей щорічно. І потрібно ще трішки більше попрацювати, надавати сім'ям більш якісні послуги для того, щоб країна не забороняла міждержавне усиновлення, а навчилася сама забезпечувати право дитини на виховання в сім'ї", - вважає Волинець.

"Для України завдання полягає в наступному - влаштувати дітей, які виховуються в інтернатних закладах, в сім'ї українських громадян. І питання міждержавного усиновлення відпаде саме собою. Воно може залишатися нормою в законодавстві, але необхідності в ньому просто не буде", - додала вона.

Зауважимо, в Україні 90% дітей в інтернатах – сироти при живих батьках.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович вніс до Верховної Ради законопроект про ратифікацію Україною Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міжнародного усиновлення.