Завдяки такому обліку тепла, а також впровадженню проектів з енергоефективності чиновники сподіваються навіть уникнути потреби в підвищенні тарифів на житлово-комунальні послуги.

Разом з тим, як попереджають фахівці, без підвищення тарифів процес підвищення енергоефективності неможливий.

“Лише підвищення тарифів жорстко вимагають від споживача економити й змушують задіяти ті заходи, які економлять будь-які види енергії: як електричної, теплової, так і газу. Це єдиний можливий підхід. Тобто лише встановлення лічильників без підвищення тарифів, на жаль, не гарантуватиме ефективне споживання енергоресурсів в Україні. Будь-якими категоріями споживачів. Це загальносвітовий досвід”, - каже директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Водночас теплові лічильники допоможуть киянам привчатися до європейської практики енергоспоживання, констатують експерти. Стосовно як обліку, так і якості отриманої послуги.

Проте, аби забезпечити лічильниками всіх жителів столиці, у міста може просто не вистачити грошей. Тому, на думку фахівців, держава мала б стимулювати українців встановлювати лічильники за власний кошт.

Тим більше, що тільки 2% лічильників тепла, придбаних за державні кошти, зараз працюють. Усі інші, як констатують у Мінрегіоні, розкрадені.

Відтак, роблять висновок чиновники, придбання лічильників тепла для встановлення їх в житловому фонді за державні кошти є неефективним.