Міністерство закордонних справ опублікувало заяву з нагоди проведення у Харкові другого загальнонаціонального круглого столу.

У заяві прес-служби МЗС такі кроки назвали виявом послідовного виконання Україною Женевських домовленостей від 17 квітня.

У той час як Україна та інші учасники Женевського процесу роблять все можливе для захисту життя людей та деескалації ситуації в окремих районах на сході держави, Росія залишається єдиною серед підписантів заяви, хто не зробив жодного кроку в цьому напрямку, – йдеться у повідомленні.

У Дещиці наголошують, що Росія продовжує цинічно дестабілізувати становище, а жодні обіцянки президента Володимира Путіна не були підкріплені реальними діями.

Росія демонстративно зосереджує війська на кордоні з Україною, підтримує та координує діяльність терористичних угруповань, відмовляється засудити чинені ними вбивства, катування та захоплення адміністративних приміщень, а також нарощує агресивну риторику проти Української держави – невщухаючий вал брехні і пропаганди, – заявило МЗС.

"Цілком очевидно, що своїми діями Кремль намагається перешкодити справжньому національному діалогові в Україні, не дозволити реалізувати обраний курс на демократичні реформи і підірвати можливість проведення президентських виборів 25 травня", – сказано у заяві.

Читайте також: Кремль кожного дня збільшує тиск на кримських татар, — МЗС

Українське зовнішньополітичне відомство закликало міжнародне співтовариство об’єктивно оцінювати процеси порозуміння і безпеки в нашій державі, не піддаватися тотальній брехні російської пропаганди.

МЗС вважає також за необхідне вжити проти російської влади всіх можливих рішучих, скоординованих та консолідованих заходів, щоб зупинити агресора і не дати йому зірвати процес волевиявлення українського народу.

До слова, під час розмови президенти Франції та США Франсуа Олланд і Барак Обама погодили, що у разі якщо РФ продовжить провокації і дестабілізацію ситуації в Україні, Кремлю це дорого коштуватиме.