До того ж, на суді захищати тепер мають право лише професійні адвокати. Відтепер скасовується додаткове слідство і з'являється можливість досягнення домовленості з прокурором.

Правозахисники стурбовані проблемою права на захист.

"Кодекс створює монополію на правовий захист. При чому правову допомогу не тільки, які притягаються до відповідальності, а і також і жертвам злочину. Тепер навіть, якщо ти потерпілий, ти не можеш більше обрати свої представником фахівця у галузі права", - каже координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман.

Він наголосив, що тепер потрібно звертатися тільки до адвоката, який внесений в реєстр.

"Другий негативний момент, у нас присяжні все ще відбираються не в порядку встановленому законом, а органами місцевого самоврядування - фактично призначаються за своїми заявами", - повідомив Гройсман.

Він каже, що присяжні – це люди наближені до влади: родичі, знайомі, друзі.

А от на думку керівника Головного управління з питань судоустрою АП Андрія Портнова, новий КПК запроваджує змагальну модель кримінального провадження європейського типу.

"Новий Кодекс суттєво спрощує процедуру вступу у провадження захисника: відтепер для цього не потрібно окреме рішення про його допуск до захисту людини. Запроваджена також повна заборона доступу до матеріалів, що містять адвокатську таємницю", - переконаний він.

До слова, правозахисники переконані: Україні необхідно повернути інститут перегляду справ, оскільки відтепер у випадку помилкового засудження дорозслідування буде неможливе.