Усім світом у цей день прокотилася хвиля флешмобів: українські громади та просто небайдужі пікетували російські диппредставництва з вимогою звільнити Надію Савченко.

В історії Ради Європи створено прецедент: вперше одна з країн-членів, а саме Росія, насильно утримує у себе делегата іншої країни. Надія Савченко, як делегат ПАРЄ набула міжнародного дипломатичного імунітету, відтак російське керівництво мало б відпустити її для виконання службових обов’язків. Саме в цьому і полягав план однопартійців Савченко щодо її звільнення.

Звільнення Савченко — розмінна монета Путіна у ПАРЄ

Питання звільнення Надії Савченко стало розмінною монетою Путіна у ПАРЄ. Російські делегати з перших днів свого перебування у Страсбурзі розпочали хитрі комбінації та підкилимні ігри, намагаючись, вочевидь, виторгувати у Ради Європи поновлення своїх повноважень в обмін на можливу свободу Надії. Та безуспішно.

Введені торік після анексії Криму санкції ПАРЄ таки продовжила. Щонайменше до квітня. До того часу Москва має показати, що зробила для вирішення конфлікту в Україні, а також Грузії та Молдові, де також доклала свою руку. А поки ж росіяни і надалі не зможуть брати участі у спостереженні за виборами, доповідати на сесії та бути представленими у органах ПАРЄ. І головне - Росію позбавили права голосу в організації.

Більшістю голосів асамблея фактично позбавила Росію до квітня права голосу. У квітні буде переглянуто всі вимоги, які поставилися у резолюції до Росії. Якщо вони їх виконають - а там їх біля десяти, то можливо тоді буде прийняте інше рішення. Відповідно, якщо ні, то санкції можуть бути продовжені,
- пояснила депутат фракції "Самопоміч", представник української делегації у ПАРЄ Олена Сотник.

На бік Росії стали лише делегації Сербії, Азербайджану, Кіпру та Вірменії

Одноголосно на бік Росії стали лише делегації Сербії, Азербайджану, Кіпру та Вірменії. Такого повороту подій російська делегація не сподівалась і гарячково заявила, що до кінця року припиняє участь в ПАРЄ. І навіть більше - може взагалі покинути Раду Європи.

Резолюція ПАРЄ містить заклик до Росії впродовж 24 годин звільнити льотчицю Надію Савченко, а разом з нею й інших українських політв’язнів.

Та керівництво у Кремлі відреагувало на цей заклик з точністю до навпаки: слідчі органи Путіна порушили проти Надії Савченко, яка вже більше місяця голодує, нову справу - за начебто незаконний перетин кордону, та перевели її на примусове лікування до медчастини в "Матроську тишу".