Автори проекту закону - чотири народні депутати від "Батьківщини" та Партії регіонів - запропонували визнати конфіденційними будь-які дані про фізосіб і дозволяти оприлюднювати їх тільки з дозволу громадян.

Якщо людина не хоче вказувати, одружена вона чи ні, де вона живе і скільки у неї дітей, вона має на це право. У людей треба питати, перш ніж оприлюднювати їхні особисті дані. Людина повинна сама вирішувати, яку інформацію про себе вона надає, - вважає один з авторів законопроекту регіонал Олег Парасків.

У законопроекті передбачена заборона громадянам особисто робити копії державних документів, дозволяє чиновникам не відповідати на інформаційний запит, якщо в ньому немає зворотної поштової адреси, і зобов'язує громадян оплачувати надання інформації, якщо відповідь займає більше десяти сторінок.

Читайте також: Уряд зареєстрував "антикорупційний" проект закону

На думку нардепа від "Батьківщини" Андрія Шевченка, проект закону розробили в інтересах місцевих чиновників, які не хочуть надавати інформацію. Він вважає, що це ускладнить роботу журналістів.

Чиновники вирішили виправити норми , які їм заважають найбільше. Вони пропонують масу зайвих деталей, що ускладнять роботу ЗМІ. Навіщо додавати до запиту поштову адресу або до чого заборона на повторний запит? Незрозуміло, навіщо окремо виносити пункт про конфіденційність даних про фізичних осіб, ця норма є в Конституції, а отримати персональні дані чиновників зараз і без того проблематично, - заявив виданню керівник правових проектів Інституту масової інформації Роман Головенко.

Нагадаємо, депутати-регіонали вкотре просять голову парламенту відгородити їх від фотографів та операторів.